Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В "Албена" вече се паркира безплатно

Вече може да паркирате напълно безплатно своя автомобил в Албена. Независимо, че лятото вече си отиде,  ваканционно селище има още много какво да предложи и извън сезона, посочват от туристическата компания.

„Албена“ АД е утвърдена като зелен курорт, заради своята еко политика и редица инициативи. „Албена“ АД вече 10 години използва успешно соларно – термични колектори за загряване на вода, чрез използване на слънчева радиация. Към момента обектите разполагащи с такива инсталации са – хотелите Парадайс Блу, Фламинго Гранд, Фламинго, Калиакра, Боряна, Добруджа, Ралица Делукс, Калиакра Маре, Мура – Славуна и Арабела Бийч. Дружеството разполага с над 3000 кв.м слънчеви панели използвани за водогреене.

За по-доброто усвояване на генерираната соларна електроенергия „Албена“ АД участва в пилотен проект INVADE, по програма на Европейската комисия за Наука и  Иновации Хоризонт 2020. В рамките на INVADE в хотел Фламинго Гранд са инсталирани фотоволтаична инсталация и централизирана батерия, чрез които ще може да се балансира волатилната генерация на енергия от слънцето.

За 2020г. е признат приход от полученото финансиране в размер на 131 хил. лв.

„Албена“ АД участва и в проект за Интегрирани енергийни решения и нови пазарни механизми за разширена гъвкавост на Европейската енергийна мрежа – X-Flex.

Албена АД въведе много промени, свързани с еко идентичността на ваканционното селище сред които са:

-          Паркинг политика с цел намаляване на вредните емисии от автомобилите:

-          Безплатни електрически шатъл - бусове пътуват от паркова зона до плажа на ваканционното селище:

-          Пуснат е в експлоатация и втори ескалатор подпомагащ по-лесното придвижване на гостите от парковата зона към плажа;

-          Масово се налагат електрическите голф колички и електрическите велосипеди за локален транспорт;

-          За комфорта на клиентите се обособяват все повее пешеходни зони;

-          При водните спортове се стимулират тези при които не се използват двигатели с вътрешно горене за сметка на водни колелета, кану каяк, малки платноходки и др.

c