Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Откриват изложбата „Вечната красота на Двореца – Балчик” в Констанца, в деня на рождението на кралица Мария

Забележителната фотоизложба „Вечната красота на Двореца – Балчик“ ще гостува в Историческия музей на Констанца, Румъния, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на ДКИ-Културен център „Двореца“ Жени Михайлова. Изложбата ще бъде открита на 29 октомври – това е денят, в който през 1875 година е родена румънската кралица Мария, създателка на една от най-популярните забележителности на Северното Черноморие – „Двореца“ в Балчик.

Културният център и музеят в Констанца са имали досега няколко съвместни проекта – художествени пленери, обмен на архивни снимки и документи, заснемане на филм за кралицата. Гостуването на изложбата се осъществява след многократни покани от румънска страна.

Кадрите в изложбата са дело на двама български фотографи - родените във Варна Румяна Тенева и Ясен Казанжиев, които живеят в Испания. Те са автори на многобройни изложби в Европа, участвали са в експозиции в Япония, имат публикации в САЩ. Тяхното изкуство се притежава от много частни колекции.

Фотоизложбата “Вечната красота на Двореца - Балчик” включва снимки на движими и недвижими културни ценности, архитектурни елементи, артефакти и градини, изграждащи архитектурно-парков комплекс Двореца. Изложбата е посветена на красотата, непреходното и вечно влияние на архитектурните стилове, живеещи в едно уникално място на брега на белокаменния град Балчик. Снимките предизвикват колоритност, взрив от енергия и великолепна емоция. 

Досега изложбата е гостувала в редица европейски столици – Прага, Будапеща, Виена, Берлин. През 2021 година фотографиите са излагани във Варшава и Палермо, Италия.

c