Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Благодарност: Съюзът на слепите в Добрич връчи плакет на местната администрация

Почетен плакет от Съюза на слепите в България, по повод техния вековен юбилей, бе връчен на местната общинска администрация на град Добрич.

Плакетът бе връчен на зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева от местната организация на слепите в Добрич с председател Митка Стоянова, съобщиха от Община Добрич.

Хората със зрителни проблеми благодарят на екипа на общинска администрация за доброто партньорство, за помощта и подадената ръка в трудни моменти, за подкрепата и отговорното отношение. Те пожелават ползотворното сътрудничество да продължи със същата сила и в бъдеще.

100 години история в България

На 28 март 1921 г. в малкия салон на Градското казино в София се провежда учредителното събрание на Дружеството на българските слепи. Негови организатори са Никола Диклич, Стоян Орозов, Филип Методиев, Петър Манев, Вълко Ангелов, Стефан Ненков и други. Уставът на учреденото Дружество на българските слепи е утвърден на 25 август 1921 г. от Министерството на вътрешните работи и народното здраве. В него се посочва, че дружеството ще има за цел всестранната защита на материалните и културни интереси на всички слепи, откриване на институти за различните по възраст слепи, организиране на кооперативни работилници, централна брайлова библиотека, създаване на оркестри, ограмотяване и още ред цели, които продължават да бъдат в приоритетите  на многостранната  дейност на Съюза на слепите в България.

 За пръв председател на Дружеството е избран Никола Диклич. Той е сърбин от Загреб, с музикално образование и богата европейска култура. Никола Диклич е преподавател по музика в Софийското девическо педагогическо училище и е командирован да преподава пиано в Държавния институт за слепи в София.

През годините Дружеството на българските слепи се оформя като най-голямата и жизнена организация на хората с нарушено зрение в страната. Това сдружение е първообразът на днешния Съюз на слепите в България.   Организацията намира подкрепа в лицето на акад. Константин Пашев, акад. Михаил Арнаудов, проф. Иван Шишманов, проф. Андрей Стоянов, Екзарх Стефан, Михаил Шекерджиев, който е посветил живота си на делото на слепите като учител, а след това и като директор на Държавния институт за слепи деца.

 

c