Крими Общество

Капитанът на “Вера СУ” и помощникът му са обжалвали мерките за задържане под стража

Днес беше извършен повторен оглед на кораба “Вера Су”. На борда му се качиха водолази и експерти от “Морска администрация”, които направиха снимки и видеа, а също търсеха документи, които капитанът на кораба не е взел със себе си по време на евакуацията, съобщава БНТ. Тези документи обаче са важни за следствието. Вече не се говори за спасителна операция, а за изваждане на потънал товар, защото корабът “Вера Су” се води официално потънал.

Междувременно капитанът и помощник-капитанът на кораба обжалваха своите мерки за задържане под стража. Двамата получиха неочаквана подкрепа и от Асоциацията на капитаните в България, които настояват двамата да бъдат с изменена мярка – от задържане под стража на домашен арест.

“От много години нашата асоциация се бори за декриминализиране дейността на морските капитани и в случая виждаме класически пример как от едно неизпълнение на служебните задължения, бих казал на колегата, той е бил задържан в следствения арест. Ние се опасяваме, че със задържането в следствения арест, след серия стрес, който е преживял колегата, възможно е да се навреди на неговото здраве и мислим, че е редно този човек да получи едно по-справедливо третиране в случая”, заяви президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров.

В момента операцията по повторния оглед е прекратена.

Източник: БНТ

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.