Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В началото на есента – коледно настроение в цеха за елхови играчки край Добрич

Работилницата за стъклени елхови играчки в добричкия квартал „Рилци“ вече работи, въпреки че есента настъпи скоро, а Коледа още е далече.

Собственикът на цеха Георги Керанов съобщи за Про Нюз Добрич, че от началото на октомври при тях вече властва коледната обстановка – това е обичайното време, когато започват работа. Четири сръчни жени изработват елховите украшения. Две от тях са нови в занаята, но много амбициозни.

Цехът приема заявки, вече имало запитвания за този сезон. Тази година се изработват няколко нови модела „дядо мразовци“ и топки с рефлектори. Чудните висулки се правят само от стъкло. За декорация се използват различни бои и брокат. Те и тази година ще внесат радост и празнично настроение в хиляди домове в страната, тъй като търсене на продукцията има от цяла България. Керанов казва, че е останал единственият производител на елхови играчки в цялата страна.

Близо 30 вида играчки се създават в работилницата - красиви топки, снежни човеци, Неваляшки, лимончета, кукли, мечета, звезди. Според собственика на цеха в последните години има голямо търсене на стъклени изделия.

Снимки: Фейсбук, Ася Минчева

c