Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Електробусите за Добрич ще са турските „Karsan”, кметът ги подкара преди 2 години

Приключила е обществената поръчка за новите електробуси, които Община Добрич купува по проект  „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Цената на сделката за 4-те машини е 1 919 841.60 с ДДС. Те трябва да бъдат доставени до 6 месеца, а до 4 месеца се очаква да се доставят зарядните станции и масления трансформатор.

Това беше съобщено на пресконференцията за откриване на обект Реконструкция на бул. „Добричка епопея“, който също се реализира по проекта, който е на обща стойност 8 183 536 лв.

Обществената поръчка с три обособени позиции беше обявена на 21 май, а срокът за подаване на оферти изтече на 21 юни. Максималният разполагаем финансов ресурс за трите позиции е 1 963 537,20 лева с ДДС.

За трите позиции има само по един участник. За доставка и въвеждане в експлоатация на 4 броя електробуси това е Консорциум „К.Б.Б. Ел Бус Добрич“ ДЗЗД, който включва Булбус Трейд ООД и Карсан Ич Ве Дъш Тиджарет Аноним Ширкети. За : доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 2 зарядни станции кандидатът е ЕЛПРОМ - ЕМЗ ООД. То е единственият кандидат и за третата обособена позиция – „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на силов маслен трансформатор“.

Показаха в Добрич електробус на „Karsan”, кметът го подкара (+снимки)

Според техническата спецификация електробусите трябва да са новопроизведени, нископодови, единични градски автобуси, да притежават сертификат за ЕО одобряване, да са с дължина от 7000 мм +- 2000 мм, с минимум 9 седящи места /без водача/, от които минимум 1 за трудноподвижни лица, общ брой места, седящи и правостоящи /без водача/ - минимум 20. Да имат обособено място за колички за трудноподвижни хора и за детски колички, снабдени със стоп бутон за спиране, а седалките, с изключение на сгъваемите, да са пластмасови, без тапицерия, усилени, ергономични.

На 1 септември е публикувано решение за определяне на изпълнител. Като доставката на четирите електробуса ще се осъществи от Консорциум „К.Б.Б. Ел Бус Добрич“ ДЗЗД, а  ЕЛПРОМ - ЕМЗ ООД ще достави 2 зарядни станции и маслен трансформатор.

На 22 август 2019 г. Електрическият автобус „Karsan Jest” бе представен  в Добрич от официалния вносител на автобуси „Karsan”  в България. На представянето присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и част от екипа му, Ефе Дуру – мениджър „Продажби” на „Karsan” за Източна Европа, Николай Недялков – управител на фирма „БулБус” , официален представител на „Karsan” за България.

„Съображенията да се спрем на тази марка електробуси са икономически, обясни преди две години управителят на общинското дружество „Градски транспорт“ Катя Петкова. Тогава тя посочи, че се е свързала с над 20 производители на електрически автобуси и това, което предлага „Karsan”, е най-евтиното“.

„Karsan” е един от водещите производители на автобуси в Турция, на този етап все още малко познат в България, каза при представянето на електробуса Николай Недялков. По думите му обаче през последните години марката става все по-известна у нас и вече има в доста градове с доставени автобуси. Електробусът е електрическа разработка на микробус на „Karsan” и германския концерн „БМВ”.

След събитието турската компания дори публикува на страницата си във Фейсбук кратък текст със снимка на кмета на Добрич Йордан Йорданов, който подкара електробуса.

Снимка: Фейсбук, „Karsan”
c