Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В „Двореца“ приключи арт пленерът „Съвременни художници на Балчик“

В „Двореца“ в Балчик приключи Арт лагерът, иницииран от румънския Елит арт клуб Юнеско и наречен „Съвременни художници на Балчик“. Осем живописци от Румъния твориха през последната седмица в бившата обител на румънската кралица Мария, вдъхновени от архитектурните и културни ценности и от неповторимата атмосфера на „Двореца“.

В края на тазгодишния пленер художниците представиха творенията си в красивия двор на вила Сюита в „Двореца“, а през март 2022 година галерия ELITE ART в Букурещ ще бъде домакин на изложбата на това издание.

Държавен културен институт  “Културен център “Двореца”, който  инициира множество проекти с цел развитието на гражданското общество чрез изкуството, е партньор от българска страна на Elite Art Club UNESCO. Арт пленерът се осъществява за пореден път.

Elite Art Club UNESCO е организация, чиито основни цели са  да популяризира фундаменталните принципи на ЮНЕСКО, като организира комплексни културни проекти. На международно ниво усилията й са съсредоточени в насърчаването на международното интелектуално сътрудничество.

Всяка година група от различни художници, които се интересуват и вдъхновяват от атмосферата, характерна за Двореца и Балчик, творят в международния пленер. През 2020 година, поради пандемията, пленерът бе отложен. Пейзажът в Балчик остава основен източник на вдъхновение за днешните поколения художници. За всяко издание, годишно или на две години, художниците създават картини в тематични изложби. Част от произведенията остават за фонда на „Двореца“.

c