Култура Общество

Картини на Кристо и родни класици гостуват чрез изложба-дарение в „Двореца“ в Балчик

През следващата седмица в галерия „Тихото гнездо“ в Двореца ще бъде открита изложба с творби от фонда на Историческия музей в Панагюрище. Сред тях са и две картини с маслени бои на световноизвестния авангардист Христо Явашев – Кристо. Предполага се, че това са студентски работи на покойния творец.

Ценителите ще видят в изложбата 30 картини на големи български класици от т.н. дарение “Иван Деянов”. Експозицията съдържа част от художествената сбирка. Сред имената на авторите, чиито картини ще могат да се видят, са известните български художници Илия Петров, Николай Русчуклиев, Дечко Узунов, Давид Перец, Милко Божков, Стоян Венев, Георги Павлов – Павлето, Светлин Русев и Кристо.

Иван Луков Деянов е роден в София на 24 септември 1903 и е наследник на известни възрожденски родове – Хаджидеянови от Панагюрище и Бешкови от Свищов.

Възпитаник е на Втора мъжка гимназия в София. Започва да се занимава с колекционерство в ученическите си години. Тогава издава и младежкото литературно-художествено списание „Фар”, в което сътрудничат Васил Стоилов, Любомир Далчев, Иван Далчев и други известни по-късно художници и писатели. След завършване на гимназията е назначен за пръв уредник на музея на операта, за който активно събира експонати.

До 1944 г. колекциите му нарастват значително. Домът му се превръща в музей, който за жалост е разрушен при бомбардировките на София на 10 януари 1944 г. Скоро след това сам и с помощта на приятели разчиства руините и събира оцелелите културни ценности: монети, геми, камеи, пръстени, накити, народни музикални инструменти, икони, щампи, картини, рисунки, снимки, ръкописи и др. Успява да възстанови и увеличи сбирките, които в някои моменти достигат до 70.

Популярността му е голяма. Името му присъства в научни трудове. Сам той работи над различни теми. Запазени са негови бележки за старозагорската опера, биографични данни за хора на изкуството и интересни факти, свързани с различни предмети.

Иван Деянов остава в историята като ерудит, колекционер и поклонник на българското изкуство и култура. Умира на 23 декември 1980 г. в София.

На 15 октомври 1982 г. неговите братя Георги и Сава и сестра му Мария даряват колекциите му на Исторически музей – Панагюрище, с изричното желание културните ценности, които наброяват около 3000 единици, да станат част от фонда на музея и да бъде обособен музей „Дарение „Иван Деянов””. Част от дарението е експонирано в Синята Хаджидимитрова къща – една от експозициите на музея в Панагюрище.

Експозицията ще гостува в Културен център “Двореца” до края на месец декември 2021 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *