Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Вицеадмирал Румен Николов: Трябва да се предотврати разлив на гориво от "Vera Su"

Трябва да се предприемат мерки за предотвратяване на разлива на гориво от заседналия край Яйлата кораб Vera Su, съобщи на брифинг с журналисти Вицеадмирал Румен Николов, началник на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност” на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

Обясни, че в момента извършва преход плавателен съд, на който са натоварени цистерни и при изгрев слънце той ще подходи към кораба за сваляне на поредното количество гориво.

„Не можем да вкараме голям плавателен съд при тези условия, за да бъде източено всичкото. Другата причина да не се източва горивото е да има живеене на кораба. Тъй като това гориво дава възможност за поддържане на генераторите и на системите“, каза той.

По думите му „наличието на това гориво снощи даде възможност корабът да бъде в това състояние, тъй като беше разпоредено от наши специалисти корабът да запусне двигателя си и благодарение на това да бъде установен в позицията, в която е, и да се съхрани. Тъй като вълните си оказват своето, корабът беше тръгнал да се изнася назад“.

„В момента корабът е стабилизиран. След като се снеме тази част от горивото ще остане известна част. Очакваме малко по-дълъг прозорец, за да планираме самото разтоварване на кораба. След това започва претоварване на товара на плавателни съдове. Няма да се прехвърля с кран, а със самоходна платформа, която има собствен кран“, обясни вицеадмирал Николов.

Той коментира, че товарът, който се намира в кораба, е сух. Бяха отворени танковете и няма драстично наводняване или запълване на трюма. Вярно е, че прониква вода в трюма, но не е изключено това да е от някой вентилационен отвор, каза още той.

c