Водещи новини - дясно Култура Общество

Премиера за Добрич: Театърът вдига завеса за класическата комедия “Пази, Боже, от свекърва!”

“Познайте народа си, за да познаете себе си!” – Антон Страшимиров

За поредна комедийна премиера – този път класиката на Ант. Страшимиров “Свекърва”, режисирана от Стефан Спасов, на 5 октомври ДТ “Йордан Йовков” ще вдигне завеса за добричката публика.

Пет века робство…..Три века богомилска ерес…. И преследвания, мъчения, огнени клади… И масови забягвания в чужбина!

Пет века! Едно след друго българските семейства са се лишавали от своите стопани, жените – от своите съпрузи, децата- от своите бащи. Ето така българският бит е дошъл до една странност, непозната в живота на никой друг европейски народ.

В интимния семеен мир днес авторитетът на българската майка е по-голям от тоя на бащата – и то еднакво спрямо мъжката и женска челяд! Силата на този авторитет продължава и след като синовете се задомят. Нещо повече: старата майка простира своята власт и върху доведената снаха. И се получава трагично състояние, изразено от общ повик: “Пази, Боже, от свекърва!”

Тази изключителна особеност на българският бит е дадена в комедията, която ще представят актьорите на добричкия драматичен театър. Повече от век тя не слиза от българската сцена и този успех не се дължи само на “сляпо вдъхновение”. По признанието на автора и той е работил комедията си “Свекърва” с пълното съзнание, че прави значително завоевание за българските поколения: открива им основни черти в характера и психологията на нашия народ. А неоспорима е мъдростта, която крие възгласът: “Познайте народа си, за да познаете себе си!” Антон Страшимиров

Първото представление ще се играе в Голяма зала на 5 октомври от 19.00 часа.

За информация и билети : Билетен център на ДТ “Йордан Йовков” – гр. Добрич / от 9.00 до 18.00 часа/ и на тел: 058/ 605 5730885387319

От ръководството на културното учреждение напомнят, че залата ще се запълва на 50% от максималния капацитет на седящите места.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *