Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

МОСВ: Отговорни за изтеглянето на кораба „Vera Su“са собственикът и застрахователят

След като се запозна обстойно с актуалната фактическа обстановка, свързана с обезопасяването на товарния кораб „Vera Su“, заседнал край Камен бряг, министърът на околната среда и водите Асен Личев изразява следната позиция:
Вече 5 дни и в момента отговорни за изтеглянето на кораба са корабособственикът и застрахователят. При липса на действие от тяхна страна, е необходимо Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да се намеси и да проведе спасителна операция, като след това представи сметката на корабособственика.
От 20 септември до днес регионалните структури на МОСВ са на мястото на инцидента, провеждат пробонабиране на морската вода в непосредствена близост до заседналия кораб и имат готовност за съдействие с оглед да не се допусне замърсяване на морската среда при провеждането на спасителни действия.
Вчера, 25 септември, експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към ИАОС извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекция „Морска администрация – Варна“, по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб „Vera Su“. По поръчка на БДЧР са взети две водни проби от морските води. Първата е до кораба в посока окрито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.
Експресните проби за показатели – pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

Съгласно получената до момента информация за химическия състав на товара, е важно да се установи дали има превишения в стойностите на позателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от анализа на пробите биха потвърдили дали има замърсяване в морето.
РЛ - Варна има готовност да обработи водните проби от днес в спешен порядък, така че те да бъдат анализирани и оповестени на институциите и широката общественост във възможно най-кратък срок.
БДЧР ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб и има готовност да предприеме всички мерки съгласно компетенциите си за предотвратяване на екологични щети при стартиране на последващите aварийно–спасителни действия.

Както Про Нюз Добрич пръв съобщи бившият военен водолаз Найден Недев вчера направи граждански оглед на заседналия кораб и установи, че има пробойни, вода нахлува в плавателния съд, а от него в морето изтичат азотни торове. Той призова за спешни действия, за да се предотврати обръщането на кораба и потенциална екокатастрофа.

c