Водещи новини Добрич Общество

Празнуваме 81 години от влизането на българската армия в Добрич

Добрич ще отбележи днес 81 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България и влизането на българската армия в града. Като празник датата се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града – Добрич.

След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа и град Добрич е в границите на Румъния.  Това положение продължава до 1940 г., когато е подписан Крайовският договор и Южна Добруджа е върната на България.

Крайовският договор е подписан в град Крайова на 7 септември 1940 година, между България и Румъния. Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г. са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

На 25 септември 1940 година българската армия влиза в Добрич. Хиляди добруджанци посрещат българските освободителни войски, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първият генерален управител на Южна Добруджа. И стари, и млади дават израз на своя патриотичен порив и въодушевление. Добрич ликува.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *