Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Инвеститор от Германия смята да изгради вятърен парк в община Добричка

Компания от Германия има намерение да изгради вятърен парк в землището на три села в община Добричка. Това става ясно от докладна записка, която ще внесе на предстоящото заседание на Общинския съвет кметът Соня Георгиева. С нея се предлага да бъде дадено съгласие да се измени Общият устройствен план и да се допусни изработване на Подробен устройствен план- План за застрояване за изграждане на ветроенергиен парк в землището на селата Славеево, Пчелино и Одърци.

Заявлението в община Добричка е подадено от „Вятърен парк Изгрев” ЕООД с адрес във Варна. Дружеството е част от германската компания „Wpd AG” със седалище Бремен, която е лидер в разработването, управлението и експлоатацията на соларни и вятърни паркове в световен мащаб. Към момента „Wpd AG” е активна в 25 страни по света, с над 3 200 служители, специализирани в развитието и експлоатацията на ВЕИ технологиите. Германската компания е изградила вятърни паркове с над 2 400 вятърни генератора с обща мощност над 5 150 МВт. Изградените соларни паркове от „Wpd AG” надхвърлят 1 200 МВт.

„Вятърен парк Изгрев” ЕООД е заявило своите инвестиционни намерения в Община Добричка още през 2010 година. През 2014 година обаче, поради неблагоприятните икономически условия в страната и враждебна политика спрямо ВЕИ сектора, проектът за вятърен парк е замразен. Поради бързото развитие на технологиите в сектора през последните години и желанието на „Wpd AG” да продължи инвестиционния си проект в България в началото на 2020 година отново е анализиран и оценен потенциалът за изграждане на вятърен парк в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци. 

c