Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Трактор със снегоринно гребло ще закупи Община Тервел

Предложение Община Тервел да закупи трактор със снегоринно гребло чрез разходване на неусвоени към 31 декември 2020 г. средства за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища ще предложи на предстоящото заседание на Общинския съвет /ОбС/ кметът инж. Симеон Симеонов. Редовната сесия на местния парламент ще се проведе на 30 септември.

В докладната записка на кмета се посочва, че съгласно постановление на Министерски съвет неусвоените в края на 2020 година средства по бюджетите на общините от трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, постъпили през 2018, 2019 и 2020 г., могат да се разходват за придобиване на дълготрайни материални активи за снегопочистване в решение на ОбС. Неусвоената сума към 31 декември 2020 г. в Община Тервел е в размер на 131 699 лева. Инж. Симеонов предлага да бъде закупен трактор със снегоринно гребло в размер на до 90 000 лева.

Кметът посочва, че целевата субсидия за зимно поддържане и снегопочистване се разходва само за пътищата от общинската пътна мрежа, а улиците в град Тервел и в селата са ангажимент на Общината. "Необходимостта да се организира бързо процеса на снегопочистване след снеговалеж, както и голямата дължина на уличната мрежа в град Тервел и по селата, налага да се ползва едновременно повече техника, така че разполагаемостта с още един актив за снегопочистване е напълно обоснована", се посочва в докладната. В периодите, когато не се налага да се извършват дейности по зимно поддържане, тракторът може да бъде използван при почистването на публичните пространства.

c