Водещи новини - дясно Общество

Министър Панайотов: Направихме всичко възможно по разследването на падналия край Шабла МиГ-29

Министърът на отбраната Георги Панайотов обявява резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия край Шабла МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, съобщи NOVA.

Малко преди 11.00 часа в Министерството на отбраната дойде и Димитрина Попова – съпругата на майор Терзиев. Тя проведе 30-минутна среща с Георги Панайотов. Това е първият път, в който те се виждат двамата, след погребението на Терзиев. Попова се възползва от възможността да зададе въпросите, които е натрупала през месеците.

„Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и може да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29. Не беше лесно, особено намирането на „черната” кутия и взимането на решенията какво да се прави с нея. Мисля, че взехме правилните решения”, каза Панайотов.

„През цялото време действахме в условия на тотална прозрачност. Във всеки един момент обществеността беше информирана какво, как и защо правим”, каза още Панайотов. И добави: „Истината за нас е най-важна. Разследването на прокуратурата продължава”.

Министърът сподели още, че не е познавал лично покойния майор Терзиев. “Гледах едно негово интервю след участие в демонстрация за 6 май. Това, което видях, беше един способен и достоен български офицер”, коментира служебният министър.

„Смятаме, че до последната секунда пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия за излизане от нея. Затова не смятаме, че при случилото се има пилотска грешка. Той е загубил пространствена ориентация и не е успял до последно да я възстанови”, заяви полк. Василев.

На въпрос дали ще бъде търсена отговорност за случилото се от ръководителя на учението, Георги Панайотов отговори: „Звеното във Военна полиция, което се оглавява от полк. Василев, по закон няма право да посочва виновник. Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъплението. Аз като министър на отбраната мога да търся виновни, след като прокуратурата си свърши работата. Това става след назначаване на служебна проверка. Такава до момента не е назначена. Тя трябва да има с документи, с които да борави. Тези документи са предадени на прокуратурата”. И добави: „Прокуратурата не е съгласна да започнем служебна проверка преди те да са си свършили работата”.

Снимка: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *