Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Осигурени са безплатни противогрипни ваксини - с мисъл за 230 хиляди българи над 64 години

230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу грип безплатно. От Министерство на здравеопазването информират, че за тази година са осигурени 390 хил. противогрипни ваксини.

От МЗ подчертават, че ежегодно противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

През 2021 г. желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на м. октомври.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 ваксини срещу сезонния грип.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с публични средства се осигуряват ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица на и над 65 г. възраст. За времето на действие на Програмата е предвидено повишаване на имунизационния обхват в целевата група от 10 % до 25 %. Преди приемането на Програмата обхватът с противогрипна ваксина сред възрастното население е средно 2,4 %, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на реално приложени дози ваксина.

МЗ: Защо е важно да се ваксинираме срещу грип, след като през изминалия грипен сезон 2020/2021 заболяемостта беше изключително ниска и грипни вируси не се изолираха?

Сезон 2020/2021 беше по-особен по отношение на грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ), като бяха отчетени изключително ниски нива на активност в Северно полукълбо. Това се дължи на повсеместно въведените мерки за ограничаване на COVID-19 в държавите. Сезонният грип, както и коронавирусната инфекция се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грипа.

На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон 2021/2022 – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове. Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирането е най-добрата защита срещу грипните вируси. Противогрипните ваксини се прилагат от десетилетия ежегодно по света на стотици хиляди хора от различни възрасти.

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и опасност от смъртен изход са възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и др.

Важно е да знаем, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19?

Съгласно Кратката характеристика на продукта ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година.

c