Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Наградиха медици от област Добрич – отличници във ваксинирането

Медици, постигнали най-високи резултати във ваксинирането срещу COVID-19 в област Добрич, бяха наградени днес в Областна администрация. Отличени бяха д-р Евгени Чобанов – общопрактикуващ лекар в Каварна, и Медицински център „Вива Феникс” в Добрич с управители д-р Искрен Димитров и д-р Недко Велков. Наградите – грамоти на Министерството на здравеопазването, бяха връчени от зам.-директора на  Регионалната здравна инспекция д-р Николинка Минчева.

Зам.-областният управител на Добрич Галин Господинов поздрави медиците за високия професионализъм и им пожела да са все така отдадени на обществото и професията си. Той отправи апел към всички граждани: „Имайте вяра в науката, ваксинирайте се!”

Д-р Минчева посочи, че грамотите се връчват за проявено старание, висок професионален ангажимент, постигнати резултати и съпричастност към Имунизационната кампания. Те съобщи, че Медицински център „Вива Феникс” има поставени 4 852 дози ваксини, а д-р Чобанов – 1 163 дози.

Постигнатите добри резултати във ваксинирането се дължат на името на медицинския център, качеството, което се предлага, а също и на възможността да се извърши на място, различно от центъра, където има болни пациенти, каза пред журналисти д-р Искрен Димитров. Той обясни, че за поставянето на ваксините е обособено отделно място, удобно, хигиенично, спазват се всички правила. Времето на поставяне на ваксината е точно определено, което води до липса на загуба на време. Не се осъществяват много контакти, тъй като се спазва стриктно графикът. Според д-р Недко Велков никога не са си поставяли за цел да участват в такова съревнование, но са приятно изненадани да бъдат номинирани за добре свършена. „Част от тези успехи, не малка, се дължат на организацията на работа, на мениджърския екип и на хората, които изпълняват задълженията си”, посочи лекарят.

На въпрос как убеждава каварненци да се ваксинират д-р Евгени Чобанов сподели: „Убежденията се постигат когато пациентът ти има доверие. Това е връзката, която трябва да се изгражда.Това всъщност е една награда за мен самия, защото да получа доверието на толкова много хора е атестат за работата, която съм свършил през годините”. Лекарят сподели, че нещата са започнали след първите вълни на Ковид, когато лекарите са били ангажирани към пациентите си и тяхното лечениe, даването на съвети. Това е увеличило доверието към него и към колегите му. „Тогава става по-лесно да убедиш някого, че е необходима ваксинация”, допълни лекарят. 

c