Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Англия с нови правила за пътуване. Какво се променя за българските граждани?

Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията от коронавирус, включително за български граждани, съобщи българското министерство на туризма.

От 4 октомври 2021 г. властите премахват сегашната „светофарна система“ на оценяване на съответните държави, като тя ще бъде заменена с единен „червен“ списък от страни и територии и опростени мерки за пристигащите от останалия свят.

България е извън „червения“ списък.

Хората, които са напълно ваксинирани и пристигат в Англия от страни, извън „червения“ списък, не е нужно да си правят тест преди отпътуване, не е нужно да резервират и заплащат тест за COVID-19 за 8-ия ден след пристигането си в Англия, не е нужно да се карантирират у дома или на друго място за 10 дни след пристигането си.

Пътниците трябва да са с пълен курс на ваксинация с една от следните ваксини - Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna или Janssen, както и да са изминали поне 14 дни от поставянето на последната доза.

Ваксинационната програма трябва да е одобрена във Великобритания, Европа или САЩ. Признава се и смесването на дози от различни ваксини (Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna). Ваксинирането се доказва с документ на цифров или хартиен носител, издаден от държавен орган за обществено здраве, който включва най-малко: име и фамилия; дата на раждане; марка и наименование на производителя на ваксините; дата на ваксинация за всяка доза; държава или територия на ваксинация и/или издател на сертификат.

Ако документът не съдържа тази информация, пътниците следва да спазват правилата за неваксинираните. В противен случай може да им бъде отказано качване на борда на превозното средство.

Българските граждани, които не са напълно ваксинирани и пътуват от страни, извън „червения“ списък, трябва да си направят тест за COVID-19 в рамките на 3 дни преди отпътуване.

Необходимо е също така да резервират и заплатят тестове за COVID-19 за 2-рия и 8-ия ден след пристигането, както и да попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигане. Неваксинираните също така ще бъдат поставяни в 10-дневна карантина след пристигането в Англия у дома или на мястото, където са отседнали. Те трябва да си направят тест за COVID-19 на или преди 2-рия и на или след 8-ия ден от пристигането си.

c