Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В Училище за планински водачи продължава образованието си 14-годишно момче от Добрич

В СУ „Васил Левски” в Черни Осъм, по-известно като Националното училище за планински водачи, избра да продължи образованието си след 7 клас 14-годишният Захари Дяков от Добрич. За Про Нюз Добрич той разказа за новото си училище, за трепетите в първия учебен ден и за мечтите си.

До тази учебна година Захари е възпитаник на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич със специалност „Хореография”. Изучава народни танци още от първи клас.  

„Първият учебен ден беше много интересен – сподели момчето. – Успях да науча за всички учители по нещо. Забелязах, че хората са много мили и дружелюбни. Успях още първия ден да се сприятеля с по-големи момчета и те ми обясниха някои неща – как да се справям, окуражиха ме”. Захари разказа, че съучениците му са от цялата страна – от Левски, Шумен, Бургас и други населени места . Оказало се, че осмокласникът от Добрич е от най-далече. По думите му в Националното училище за планински водачи ще изучава ски, катерене, управление на каяк, лодка и други дисциплини. За бъдещата си професия на планински водач сподели, че те водят хората из планините, из горите, могат да са екскурзоводи, да участват в спасяването на изгубили се.

Питаме Захари как едно момче от равна Добруджа решава да учи за планински водач. Той отговаря: „Разбрах за това училище от БНТ. От четвърти  клас мечтая да уча в него. Обичам природата, харесва ми да изкачвам планини. Природата на България е много красива и това училище представя всичко. Организират се много походи”. По думите на осмокласника със семейството си много са обикаляли страната. Любимите му места в България са много, но е ней-впечатлен от Ягодинската пещера, от седемте рилски езера, от връх Шипка.

Осмокласникът разказа, че в Европа СУ „Васил Левски” в Черни Осъм е единственото училище, в което обучението на планински водачи започва от такава ранна възраст. Сподели, че има още едно такова учебно заведение, но в него се започва на 23-24-годишна възраст, и то по определена специалност. Захари е приет в Националното училище за планински водачи с оценките си от изпитите след 7 клас – по Български език и Математика, на е имало такива по физическа подготовка. Приет е и в СУ „Свети Климент Охридски”, но избира СУ „Васил Левски”. Сподели, че вече му липсват Училището по изкуства, народните танци, съучениците и приятелите.

В Черни Осъм момчето от Добрич е настанено в общежитие, което е на по-малко от километър от СУ „Васил Левски”. С изключение на една стая всички останали са за по двама ученици. Общежитието разполага с голяма стая за събирания, с кухня. Към училището има и стол.

С обучението си в Националното училище за планински водачи Захари сбъдва една своя мечта, която е нестандартна за негова възраст. „Искам да кажа, че тук е прекрасно. Всички са толкова добри. Професията е невероятна. Ще науча много за културата и природата на България”, сподели осмокласникът.

Захари ме накара още в четвърти клас да звъня в Националното училище за планински водачи, но ми казаха, че не могат да го приемат, защото е малък, сподели майка му Олга Дякова. Тя разказа, че им е било трудно да го оставят когато са си тръгвали от Черни Осъм. Семейството има още две деца – близначката на Захари Виктория и по-голям син – Ивайло на 16 години.

c