Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вълнуващо лято за младите възрожденци на НЧ „Й. Йовков-1870” в Добрич

Вълнуваща и незабравима бе лятната ваканция на децата, които посещаваха Детския летен център „Млад възрожденец” на Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” в Добрич. В него малчуганите се забавляваха, но научиха и много нови неща.

Детският център отвори врати за пета поред година на 1 юни и приключи дейността си току преди първия учебен ден – на 14 септември. Капацитетът му бе 20 деца, но бе посетен от около 40, тъй като някои от тях бяха за по-кратък период, обясни за Про Нюз Добрич Йордан Димитров – организатор „Читалищни дейности” в културната институция. Той разказа, че малчуганите са се включили в множество събития, програмата бе развлекателна и образователна както всяка година.

„Това, което според мен най-много развлича децата и в същото време е от изключителна полза за тях, е общуването в голяма група – сподели Димитров. – Помага им по-добре както да разберат себе си, така и да получат повече информация и гледни точки”.

Ежедневно младите възрожденци посещаваха Градския парк „Свети Георги”. Там играеха и се чувстваха много добре, каза организаторът в читалището. В парка малчуганите се забавляваха заедно с посетителите на други летни центрове в Добрич. Поради сходство в програмите най-чести бяха срещите им с децата от ЧОУ „Мария Монтесори”. Според Йордан Димитров любимата игра на децата от Клуб „Млад възрожденец” бе футболът, в ритането на топка се включваха и момиченца.

В рамките на образователната част на заниманията бе участието на децата в общоградското честване на 184 години от рождението на Васил Левски, което се проведе пред паметника му в Добрич. Там имаха възможността да се изявят пред присъстващите и представиха рецитал за Апостола на свободата. Всяка седмица децата участваха в урок, в който научаваха за наш възрожденец. Два пъти посетиха Художествената галерия в Добрич. Бяха запознати с администрацията на града, с музеите и библиотеките. Научиха повече за по-разпространените професии и най-вече за тези, които представляват интерес за тях – на пожарникаря, полицая, лекаря и други.

Едно от най-вълнуващите събития за младите възрожденци бе пътуването с влак до Генерал Тошево, тъй като повечето от тях не бяха се качвали на такова превозно средство. В добруджанския град посетиха читалището, където разгледаха богата колекция на български народни носии.

Храненето на децата от Клуб „Млад възрожденец” бе разнообразно и здравословно, сподели Йордан Димитров. Те закусваха и обядваха в ресторант „Албена”, получаваха следобедна закуска от същото заведение. Менюто бе направено специално за деца, с качествени продукти, посочи организаторът.

Той разказа, че по време на заниманията стриктно са спазвани противоепидемичните мерки. Всяка сутрин при пристигането им в клуба е мерена температурата на децата, помещението, в което се провеждаха мероприятията, се дезинфекцираше на всеки час. За младите възрожденци се грижиха аниматорите Йордан Димитров и Димитричка Желязкова.

c