Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Присъствено започна учебната година за 1199 ученици в община Тервел

Г-жа Виолета Димова с 1-ви Б клас

Започва още една, изпълнена с много неизвестни, учебна година, която стартира присъствено за всички ученици в Община Тервел. Броят на учениците в осемте училища в общината е  1199, което в сравнение с миналогодишният брой от 1201 ученици, показва разлика от двама ученика по - малко: 523 са в СУ „Й. Йовков“ гр. Тервел, 132 в ОбУ „Васил Друмев“ с. Орляк, 95 в ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер, 75 в ОбУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, 65 в ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево, 54 в ОУ „Отец Паисий“ с. Нова Камена, 36 в НУ „Христо Ботев“ с. Каблешково,  209 в ПГТО „Дочо Михайлов“ гр. Тервел. 

Г-жа Пенка Ганчева с 1-ви В клас

Седем от училищата са общински, а едно е държавно – професионална гимназия. От седемте общински училища едно е начално (училището в с.Каблешково), две са обединени- в с.Коларци и в с.Орляк (едното от обединените училища, това в с.Коларци е и средищно), едно от училищата- това в с. Нова Камена  е основно, защитено и средищно, две училища – в Безмер и Зърнево са основни и едно училище, в общинския център Тервел е средно средищно – СУ „Йордан Йовков“. Първокласниците  през тази учебна 2021/2022 година са 111 на брой - с 4 повече от предходната година. Общината осигури под формата на подарък за първия учебен ден на всички първолаци пълен пакет от училищни помагала, тетрадки с квадратчета и редове, химикали, боички и т.н.

Г-жа Мариана Върбанова с 1-ви А клас

В центъра за подкрепа  за  личностно развитие „Малкият принц“ , след провеждането на традиционните двумесечни летни занимания с деца по програма „Наше лято“, служителите излязоха в заслужен отпуск през месец септември, тъй като при тях учебната година стартира на първи октомври. Общинският детски комплекс, и през настоящата учебна година запазва всички свои школи и състави – „Балет каприз“, Вокална студия Тервел, школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки и школа по математически науки, школа по шах.

Празничния 15-ти септември в СУ Йордан Йовков гр. Тервел

Всички учители, ученици и медицински лица пътуват напълно безплатно. Транспортът е организиран по няколко начина – с училищни автобуси, с транспортни фирми, с обществен и  с личен транспорт.

Първокласниците Евелин Мариянов, Преслава Александрова, Росен Петров, Никол Димитрова, Даниел Здравков и Дианна Йорданова

 В училищата е осигурено столово хранене, в т.ч. и в с. Безмер, в което то ще стартира през тази учебна година. За пет от училищата и пет от детските градини храната се приготвя в общинските центрове за социални услуги в селата. Има детски градини със самостоятелни кухни, както и такива с кухня-майка, която осигурява храна за две детски заведения. В детска ясла осигуряват и млечна кухня, която в момента се ползва от 20 деца, отглеждани у дома.

Сградният фонд е в задоволително състояние, преодолени са щетите от двата летни урагана – в Тервел и в Нова Камена. Двете училища (СУ“Й.Йовков“ и ОУ“О.Паисий“ в с.Нова Камена) пострадаха, но навременните мерки позволиха нормално започване на учебната година. Осигурени са средства за ремонт на СУ“Й.Йовков“, отстранени са последиците от щетите в ОУ в с.Нова Камена.

Част от зрелостниците с класни ръководители Златка Кънчева и Силвия Александрова

Честита нова учебна година, скъпи ученици, учители и родители, пожелават от Община Тервел

c