Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

По-малко деца ще прекрачат днес прага на детските градини и училищата в Добрич

В първия учебен ден днес 637 деца ще прекрачат за първи път училищния праг в Добрич. Първолаците тази година са с един клас по-малко в сравнение с предходната учебна година, съобщи заместник-кметът д-р Емилия Баева.

Освежени и ремонтирани са 17-те сгради в града, в които са настанени 11 детски градини.  Навреме са доставени необходимите учебни помагала за всички деца от предучилищните групи.   

В първите групи на детските градини в град Добрич ще се обучават 512 деца, разпределени в 21 първи групи. Те са с две групи по-малко спрямо учебната 2020/2021 г. По-малко са децата в детските градини – общо 2127 деца, при 2182 през миналата година. Във всички училища са извършени освежавания на класните стаи. Състоянието на отоплителната инсталация се определя като добро и не очакваме затруднения през отоплителния сезон. Физкултурните салони, където ги има, са проверени и се оценяват като готови да стартира учебната година.

В три училища са изградени  СТЕМ образователни центрове след като те са кандидатствали и получили финансиране от МОН. Те са  в ОУ „Стефан Караджа“, СУ „Любен Каравелов“ и СУ „Св. Кл. Охридски“.    

Във всички учебни заведения – детски градини и училища, учебната година на 15 септември ще започне присъствено. Децата няма да носят маски в детските градини, освен ако има препоръка от личния лекар на детето по здравословни причини то да посещава детската градина с маска или ако родителят желае така. Персоналът на детската градина, както и в училищата, в класната стая няма да носят маски, а само в общите помещения на детската градина.

Днес в повечето училища се провежда официално откриване на учебната година само да първи клас, а в гимназиите – за осмокласниците. От днес всяко училище и детска градина трябва да има д готовност за преминаване към онлайн обучение, ако това се наложи.

c