Водещи новини - дясно Здраве Общество

Д-р Кацаров: Неспазващите Ковид мерките – причина за тежките случаи в болниците

д-р Стойчо Кацаров – кадър NOVA

Спад на новите случаи, ако се спазват въведените ограничения. Това предвижда здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Може би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията”. Това заяви по NOVA министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това, че въвеждането на мерките съвпадна с празника 6 септември, е случайно.

„По правило се опитваме да не действаме като при управлението на ГЕРБ – да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 ч. и да обявят, че от утре сутрин се затварят заведения, забранява се движението между градовете и тн. Затова изработихме такъв план още през лятото, който да предвижда какво ще се случи при нарастване на броя заразени. Поехме ангажимента да обявим мерките предварително, за да може хората, които са засегнати, да се подготвят. “

Здравният министър заяви, че мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват се очаква да има спад в броя заразени. Ако това се случи е възможно ограниченията да отпаднат частично или изцяло, поясни Кацаров. Той напомни, че законът предвижда търсене на наказателна отговорност от нарушителите на мерките.  

Кацаров коментира, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден.

„Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата – затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати.”

Здравните власти са обсъждали мерките да се приложат регионално, но това не е било възможно, тъй като разпространението на вируса не е клъстерно в момента.

Служебният здравен министър коментара и протестите на бизнеса.

„Демонстрации имаше и преди въвеждането на ограниченията от 7 септември. Част от протестите вероятно имат друг характер. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките. Те ще получат парите си. Настоявам за това.”

Относно това, че самият той бе сниман без маска в Парламента Кацаров заяви: „Не е правилно. Не се оправдавам. Маските трябва да се носят”.

„Направихме всичко, което е необходимо за противодействие на епидемичната вълна от гледна точка на организация на здравната система. Първото нещо, което направих, бе да дам предимство на възрастните хора. Осигурихме доставка на ваксини, лекарства, кислород. Разкрихме COVID зони, където пациентите могат да си направят рентгеново изследване. Могат да им предпишат безплатни лекарства за домашно лечение.”

Follow Me:

Related Posts

  1. babaqga says:

    Този да “прекара” рак за спрените планови операции и трагедиите на онкоболните… Кой пусна вируса?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *