Водещи новини - дясно Крими Общество

МВР санкционира 26-има за незаконни гонки в Добрич, но не получи нито един сигнал от граждани

Днес бе проведено заседание на добричката Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, в което взеха участие и представители на ДА „Безопасност на движението по пътищата“

Представителите от Държавната агенция сса се включили в срещата чрез онлайн връзка, уточниха от пресцентъра на Областна администрация. Комисията бе председателствана от заместник областния управител Здравко Здравков, който откри работата й и предложи дневен ред за неговото протичане, приет от всички членове.

Заседанието е започнало с доклад за готовността на службите във връзка с безопасността на децата и учениците по повод наближаващия старт на учебната година. Представители на институциите и общини, имащи отношение по осигуряване на пътната безопасност са гарантирали, че предвидените в плана мерки са изпълнени. В отговор на питане от страна на представителите на ДАБДП за това дали са създадени комисии по безопасност на движението в общините, представителите на местните власти са докладвали за сформирани такива комисии, които са задължителни по закон в общини с над 300 хил. жители – община град Добрич, както и сформирани такива, които предстои да бъдат одобрени на заседания на общинските съвети в общини с жители под 300 хил. души. От ОА припомнят, че съгласно нормативната база наличието на такива комисии е задължително в общини с над 300 хил. население, докато в общини с под 300 хил. жители сформирането на такива комисии от местните власти е с пожелателен характер.

По втора точка от дневния ред е била обсъдена подготовката на общинската и републиканска пътна мрежа по отношение безопасните условия на движение през есенно-зимния период. Представителите на общини са отчели извършени текущи ремонти и изкърпване на улици и пътни настилки на своите територии. Докладвано е било, че част от общините вече са стартирали процедура за избор на изпълнител за зимно поддържане. От Областно пътно управление потвърдили, че е извършено косене и просветляване, както и са подменени вертикална и хоризонтална маркировка по републиканска пътна мрежа през населените места и извън тях.

В края на заседанието са били обсъдени нерегламентираните състезания с автомобили в населените места – т. нар. гонки и дрифтове. Началникът на сектор „Пътна полиция“ Жулиян Минев е посочил, че основно такива нерегламентирани надпревари се организират в Добрич. От началото на годината досега са наложени санкции на 26 водачи за участия в гонки и други нерегламентирани мероприятия, криещи рискове за участниците в движението.

Шефът на “Пътна полиция” е отправил апел към членовете на комисията и най-вече към представителите на общините – да обръщат внимание на гражданите и своевременно да се подават сигнали на тел. 112, за да може максимално бързо екипи на полицията да установяват нарушителите и предприемат действия.

„Проверката, която направих при дежурните в Областна дирекция МВР показа, че няма нито един постъпил сигнал от граждани на тел. 112. Санкционираните са установени по време на дежурства на екипите при изпълнение на поставените им задачи.“

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *