Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Добрич отбелязва с празнични прояви 40 години от създаването на мемориала „Хан Аспарух“

В Добрич днес тържествено ще бъдат отбелязани 1340 години от създаването на българската държава и 40 години Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ - най-големият, посветен на създателя на Българската държава.

Монументът е изграден от архитект Иван Николов и скулптора Величко Минеков. Официалното откриване е на 16 октомври 1981 година, когато се честват 1300 годни от създаването на Българската държава. От изграждането на комплекса до днес около него се правят честванията по повод най-големият български празник- 3-ти март.

Паметникът е място за преклонение и почит към създателя на Българската държава Хан Аспарух. През 2010 година мемориалът е избран за символ на града.

Днес от 13.00 часа на паметника ще бъде подредена фотодокументална изложба с кадри от строителството и откриването на архитектурно-скулптурния комплекс през 1981 година.

В 14:00 часа започва авто-мото обиколка на града, организирана от Национален мотоклуб „Кан Аспарух 681“. Тържественото честване ще започне в 15.00 часа.

От 16.00 часа на Скейт парка ще започне концерт с участието на народната певица Илка Александрова, SECOND TO NONE и  ЕПИЗОД. Партньор на събитията е Регионален исторически музей – Добрич.

Мемориалът се състои от конник, петима войни, стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън. Височината на фигурата на конника, от копитото на коня до върха на меча, е 24 метра, а на коня – 11. Изработен е от бронз.

Каменната пластика представлява хан Кубрат и синовете му. Огледалото с вечния огън символизира обновлението и дълговековната история на България. Към паметника водят 13 гранитни блока с кубична форма с дължина на страната от един метър. Символизират 13-те века история на България.

През 2014 година е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника. 

c