Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Днес е денят на едни от най-големите птици в България – защитените от закона лешояди

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка първа събота от месец септември. Природните паркове в България обикновено организират редици инициативи по повод деня.

Тези величествени птици неслучайно имат свой специален ден. От хилядолетия лешоядите са помагали на нас хората със своята незаменима функция на санитари в природата. Много култури са ги почитали като свещени и са се прекланяли пред уникалните характеристики и способности на тези непопулярни сред съвременното общество птици.

Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората, като по този начин се превръщат в своеобразни носители на живота, не на смъртта. Съществуват научни изследвания, според които лешоядите, чрез своята дейност, предоставят на обществото екологични услуги на стойност над 100 млн. евро годишно. Днес заради редица заплахи, пред които човешкият свят ги изправя, лешоядите са на път да изчезнат в рамките на нашия живот. Основна причина за това са отровите.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес у нас гнездят само белоглавият и египетският лешояд, като на гости от съседна Гърция понякога ни посещава и черният.

Лешоядите са сред най-големите птици в България и Европа. Заради големия си размер, те предпочитат да се реят във въздуха, като използват въздушните течения и тѐрмики, подобно на парапланеристите.

Лешоядите не нападат домашни и диви животни, те се хранят единствено с мърша.

Всички видове лешояди са защитени от българското и международното законодателство. Улавянето, убиването, задържането на лешояди и унищожаването на техните яйца и гнезда са строго забранени и се наказват.

Източник: БДЗП

c