Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Пресклуб на БТА ще бъде открит в Добрич

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът на Добрич Йордан Йорданов подписаха договор за откриване на национален пресклуб на агенцията в града, съобщава БТА.

Пресклубът ще бъде на емблематично място - в сградата на Органовата зала на улица "Независимост". Концертната зала - сред малкото в страната, които разполагат с орган, е построена през 1975 година, има повече от 500 места за зрители и предстои да бъде обновена с подкрепата на европейска програма.

Пресклубът на БТА, който ще ползва безмъзмездно за срок от десет години помещение в сградата, ще бъде открит на предстоящия празник на Добрич - 25 септември.

БТА има дълголетна история в отразяването на събития и в Добрич и Добруджанския край. Още от средата на 40-те години на миналия век агенцията има своите пера в региона като от тогава поне седмина журналисти са свързвали професионалния си път с агенцията.

БТА вече разполага с пресклубове- в София и в областните градове Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, Казанлък. Сред медийните центрове на агенцията са и клубовете в Босилеград, Сърбия, и Тараклия, Молдова. Целта на генералния директор Кирил Вълчев е БТА да има национален пресклуб във всеки областен град на България.

С пресклубовете БТА следва политиката, обединена под марката "Национален пресклуб БТА" за организиране на медийни средища за пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани да отправят послания и огласяват новини от съответния регион, достигащи чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език - и в чужбина. БТА цели пресклубовете да се утвърдят и като място за обмяна на професионален опит между кореспондентите в съответния град, както и за обучения за повишаване квалификацията на журналистите.

Снимка: БТА

c