Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Израснала в дом и под запрещение жена от Добрич спечели с феминистки проект

„Ние жените“ е проектът на 28-годишната Елица Маринова от Добрич, който е един от четирите одобрени за финансиране от Българския фонд за жените. И в това нямаше да има нищо необичайно, ако не бе изключителната история на младата жена.

Елица е израснала в дома в Крушари за деца с интелектуални затруднения и като всички там, се оказва под запрещение. „Исках да работя и най-вече и да уча. Елица Маринова: Казваха – не може, ти си под запрещение”, споделя Елица. Днес тя е една от малкото у нас със свалено запрещение. След съдебната битка, водена от фондация „Свети Николай Чудотворец”, съдът в Добрич й даде правото отново да избира сама. Първата й работа беше в градската пералня,  след това изкара курс а шивачка, а сега е продавачка с отговорности в Чудната градина. След спечелен конкурс за участие във феминистко обучение, Ели подготви с малко помощ проект, насочен към жените във Защитено жилище в гр. Добрич, съобщи председателят на сдружение „Свети Николай Чудотворец“ Мария Методиева.

Елица от Добрич стана лице на инициативата за отпадане на запрещението

През юли 2021 г. Български фонд за жените, с подкрепата на Глобалния фонд за жените (Global Fund for Women), проведе интензивно обучение Feminist Boot Camp, в което се включиха 15 участнички на възраст между 18 и 37 години от 6 различни населени места в България. Обучението обхвана множество теми за правата на жените и историята на женските движения, феминизма и защитата от дискриминация.

Форматът Feminist Boot Camp е част от дългосрочната програма на БФЖ за овластяване на млади жени и момичета, като лагерът представляваше първият и теоретичен етап на инициативата, а след нейното завършване, участничките имаха възможност да упражнят наученото на практика, като разработят свои проекти в областта на овластяването на жените и постигането на равнопоставеност на половете, и кандидатстват за награда в размер на до 3 000 лева.

В рамките на проведения вътрешния конкурс за идейни проекти от Feminist Boot Camp 2021 бяха получени 9 кандидатури. След внимателна оценка и обсъждане екипът на Български фонд за жените взе решение да финансира 4 инициативи.

В рамките на проекта на Елица „Ние жените“ ще бъдат обучени четиринадесет млади жени с интелектуални затруднения, които живеят в защитено жилище в гр. Добрич. Част от тях са поставени под запрещение и до момента не са взимали самостоятелни решения за живота си. Целта на проекта е да им помогне да  разберат по-добре своите права чрез поредица от обучения, активности и колективни занимания.

c