Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В училището на олимпийската шампионка Стойка Кръстева в Добрич бе открита новата учебна година (+снимки)

В Спортното училище „Георги Стойков Раковски“ в Добрич с тържество бе открита новата учебна година. На събитието присъстваха зам.-областният управител Галин Господинов, зам.-кметът на Добрич д-р Емилия Баева, представители на РУО, Военното окръжие, Военноморското училище във Варна, председатели на спортни клубове, родители.

170 ученици се обучават в Училището за шампиони, тази година новите попълнения са 25. Учебното заведение е в шестицата по успехи сред спортните училища в страната, а мотото му е „Талант, труд, дисциплина“.

Спортното посрещна възпитаниците си с голямо пано на фасадата си с портрети на петимата участници в Олимпийски игри, които са се обучавали тук -  Стойка Петрова-Кръстева - бокс, Пламен Паскалев - борба, Галин Георгиев - л.атлетика, Невяна Митева - плуване, Юлиян Строгов – бокс.

Националният флаг бе издигнат от бронзовия медалист по бокс от Европейското първенство за юноши през 2020 година Стелиан Страхилов. Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов, в който се казва:

„С радост и вълнение Ви поздравявам с откриването на новата учебна година. Убеден съм, че днес пристъпвате училищния праг с вярата, че новата учебна година ще открие пред всички вас възможности за развитие, усъвършенстване, придобиване на нови знания и постигане на целите Ви в учебния процес и спорта. Вярвам, че всички вие обичате спорта и ще се готвите усърдно, за да бъдете отлични ученици и спортисти. Бъдете здрави и успешни млади хора, достойни за традициите и успехите на българската спортна школа!“

„Поздравявам Ви с този изключително вълнуващ ден от името на кмета Йордан Йорданов и целия кметски екип. Пожелавам да бъдете здрави и да постигате своите мечти. Това наистина е училище за шампиони – чувствайте се такива и бъдете шампиони! Ще си послужа с една стара мисъл: Лесните времена раждат слаби хора, а трудните – силни хора. Вие живеете в трудно време, затова се надявам да станете смели и силни“, заяви д-р Баева.

Директорът на училището Николай Дяков посочи, че първият учебен ден започва с попътен вятър и продължи: „С радост и възхищение отбелязвам, че ние посрещаме тази учебна година горди и вдъхновени от успеха на нашата възпитаничка Стойка Петрова - Кръстева, която достигна най-високия връх в спорта – олимпийското злато. Изразявам най-искрени благодарности към нея и към нейния първи треньор Стефан Петков, който е учител при нас. Сърдечно благодаря за радостта, която донесоха на нас, на града и на цяла България!“

Новите ученици получиха по една раница с екипировка и учебници, в която, по думите на Дяков, има специално отделение за медалите, които ще завоюват през годините. В Спортното училище децата се обучават в 9 вида спорт – борба, бокс, хандбал, футбол, лека атлетика, художествена гимнастика, вдигане на тежести, плуване и волейбол.

В Алеята на славата в двора на училището е прибавена нова снимка – на футболиста Милен Петков. Останалите ликове са на спортните герои на учебното заведение през годините - Мариян Момчев, Сийка Стоева, Юлиян Строгов, Галин Георгиев, Невяна Митева, Нели Маринова – Нешич, Пламен Паскалев, Стойка Петрова-Кръстева.

c