Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Огромни опашки на ГКПП Кардам и Дуранкулак, граничари не могат да стигнат

Километрични опашки се извиха днес на граничните пунктове при Кардам и Дуранкулак, видя човек на Про Нюз Добрич

На граничния пункт Кардам опашката от автомобили и камиони е поне 2 километра и стига до разклона за Йовково, а хората чакат по 7-8 часа, за да преминат. Граничарите не могат да стигнат до пункта, защото майки с деца са препречили пътното платното и не пускат да ги изпреварват.

От вчера румънските здравни власти въведоха нови ограничителни мерки на съпределните гранични пунктове с България и пътници, които не са със завършена имунизация, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина. Румънците имат здравни инспектори на границата и проверяват за ПСР тестове всички, които се връщат от България. Реципрочни мерки няма и влизането на румънци у нас, които идват да ползват промоциите по морето в края на август и началото на септември, е свободно.

Според наша информация, опашката при ГКПП Дуранкулак е 6 километра.

Засилен граничен контрол за мигранти, прибирането на гастербайтерите към Западна Европа и заобикалянето на Сърбия от албанци са причина за засиления трафик по границата с Румъния и образуването на километрични колони. Това са съобщили от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в отговор на въпрос на Mediapool. Транспортният министър Георги Тодоров се е ангажирал да се обърне за съдействие към еврокомисаря по транспорта Адина Вълян за по-бързото обработване на трафика на румънска територия, допълниха от там.

От българското Министерство на външните работи посочват, че България е включена в списъка с държави от т.нар. "жълта зона", за пътуващите от които се прилага 14-дневна карантина при влизане в Румъния. Не подлежат на карантина транзитно преминаващи лица, ако напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането си на територията на страната, както и представилите съответните документи:

c