Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Рокери организират честване на 40 години паметник на Хан Аспарух в Добрич

На 5 септември Национален мото клуб "Кан Аспарух 681" организира тържествено честване на юбилейните 40 години от създаването на мемориалния комплекс на Хан Аспарух в град Добрич.

Събитието ще бъде открито в 13:00 ч. с изложба на автентични кадри, заснели създаването на паметника през далечната 1981 г. От 14:00 ч. ще се проведе авто-мото обиколка на града под надслов „По стъпките на Хан Аспарух".

Тържествената част пред паметника ще започне от 15:00 ч., а след това – от 16:00 ч., ще продължи на скейт парка в градската градина с концерт на известната народна певица Илка Александрова. Ще последва концерт на младата дамска рок група "SECOND TO NONE". Кулминацията на вечерта ще бъде с най-родолюбивата българска рок група "Епизод".

Най-големият паметник на българския владетел Аспарух се намира в град Добрич. Открит е през 1981г. по повод честванията за 1300 години от основаването на българската държава. Монументът е дело на архитект Иван Николов и скулптора Величко Минеков. През 2010 г. е избран за символ на гр. Добрич.

Състои се от конник, петима войни, стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън. Височината на фигурата на конника, от копитото на коня до върха на меча, е 24 метра, а на коня - 11. Изработен е от бронз.

Каменната пластика представлява хан Кубрат и синовете му. Огледалото с вечния огън символизира обновлението и дълговековната история на България. Към паметника водят 13 гранитни блока с кубична форма с дължина на страната от един метър. Символизират 13-те века история на България.

През 2014г. е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника. Паметникът е място за преклонение и почит към създателя на Българската държава.

c