Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

РИОСВ-Варна провериха сигналите за умрели от токов удар щъркели край Стожер

Експерти от РИОСВ-Варна извършиха проверка във връзка с постъпил сигнал от граждани за мъртви щъркели в землището на с. Стожер, общ. Добричка. При проверката се установи, че щъркелите са умрели, вследствие на токов удар. Предстои да се дадат предписания на електроразпределителното дружество за поставяне на птицебрани върху електрическите стълбове в района. Екоинспекцията ще следи за изпълнение на предписанията в срок.

От РИОСВ призовават гражданите, когато попаднат на бедстващо, ранено или убито животно от защитен вид, да се свържат със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите. В този случай експерти от РИОСВ идват на място и преценяват състоянието на животното. Ако то е в състояние, което предполага оцеляване в природата, го пускат, ако не – с констативен протокол се насочва към съответния спасителен център.

РИОСВ-Варна напомня, че убиването, улавянето и отглеждането на защитени от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) видове е забранено и наказуемо.

Ако гражданите желаят да окажат съдействие на РИОСВ могат да организират транспортирането  на раненият  екземпляр до Спасителен център.

c