Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С наситена програма в Балчик започна Съборът на преселението

"Събор на преселението – съхранената българщина" бе открит с водосвет в Културно-информационния център “Мелницата” в Балчик. Първият етап на форума, който е в морския град, ще се проведе от днес до 28 август, а продължението ще е от 9 до 12 септември в с. Дъбовик. Финансирането е от СНЦ „Местна инициативна група/МИГ Балчик – Генерал Тошево“ по проект на НЧ „Дора Габе – 1940“. Като основна задача организираните си поставят да покажат запазените и съхранени традиции, които да бъдат предадени на поколенията. Тези традиции са специфична и неповторима част от добруджанската духовност и от българския корен, споделят водещите партньори.

В първия му ден бе открита изложбата “Изпълнен дълг към премълчаната истина” на Държавен архив – Силистра, посветена на 80 г. от преселването на северодобруджанци. Гости на форума бяха областният управител на Силистра Ели Тодорова и заместникът й  Минчо Йорданов.

Програмата включва също и изложбата художествена фотография на Джемал Мехмедов от Шумен с куратор Айтен Мустафова от Русе. Тя е озаглавена “Красотите на Северното Черноморие”. Калина Михайлова от с. Шуменци, Тутраканско представя колекция с добруджански носии и мельота “От раклата на баба“.
В рамките на форума е п редставена изложбата “130 години педагогическо образование в Добруджа” с куратор доц. д-р Румяна Лебедова от Силистренския филиал на Русенски университет “Ангел Кънчев”.

На конференцията "За етнологията на българите: 80 години от възвръщането на Южна Добруджа и съхранената българщина" ще бъдат представени нови изследвания за българските културни следи в Браила, Румъния. Тя е с водещ доц.д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет, Молдова. Ще участват учени от ВТУ, БАН, Етнограафския институт в София, от Кишинев, Браила, Украйна, както и емблематичният бесарабски българин от Молдова Димитър Боримечков, също и  етнолозите Славян Стоянов и Росен Гатцин от Варна.

Ще се проведе и конференция, посветена на 145 г. от смъртта на Христо Ботев. Сред докладчиците ще са Боян Ботйов, проф. К. Калчев, д-р Йордан Касабов и др. Фолклорният конкурс ще се състои на 27 август, а на следващия ден публиката ще се наслади на изпълненията на победителите в галаконцерт. Фолклорни състави ще покажат характерни местни традиции, съхранени от севернодобруджанските преселници, според подготвената програма. По време на проявата ще бъде представен и новия брой на списание ”Форум”. До първите си български читатели ще достигне и книгата на Дмитрий Балтажи за най-младия град в Молдова - Твърдица, допълват от сдружението.

Сдружение “Българско наследство” Балчик издаде филателна марка, посветена на 80-годишнината от преселването на северодобруджанци в България през 1940 г. Тя бе валидирана днес при откриването на Събора на преселението – съхранена българщина.

Участниците в "Българско наследство" ще преминат в Парад на гордостта по главната улица на Балчик и ще положат венци на паметниците на видни българи.

c