Водещи новини - дясно Здраве Общество Развлечение

И аз го мога: Лекари алармират за опасна мания сред децата

Клиповете в социалните мрежи с всевъзможни предизвикателства за подрастващите не са новост. Нова вълна обаче залива онлайн пространството – манията за поглъщане на магнитни топчета.

Сигнал за опасните за здравето последствия подадоха лекари от „Пирогов“, които вече са оперирали по спешност няколко деца. От корема на едното са извадени 21 топчета.

Последиците от поглъщането на метални предмети са животозастрашаващи.

„Това са 21 броя магнитни перли, които извадихме от корема на дете. Те бяха предизвикали 14 перфорации на червата в корема и оформяне на 7 фистули. Бяха премахнати с много сериозна оперативна интервенция”, заяви д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия пред NOVA.

За половин година д-р Стоилов е оперирал пет деца, погълнали магнитни топчета.

Последната му пациентка е от Бургас, а топчетата стояли в корема на шестгодишното дете цял месец. Родителите разбрали, когато детето получило силни болки в корема. Тогава момичето признало, че е погълнало магнитите, след като гледало клипче в интернет. Взела топчетата от по-големия си брат.

Опасните топчета са магнитни, търговският трик с който биват предлагани, е че действат антистресово, развиват мисленето и въображението на децата. Стоката се предлага свободно в десетки сайтове в интернет мрежата

По-малките правят фигури и гердани от тях, а по-големите ги ползват като временен пиърсинг. Идеите черпели от видеа в най-разпространената сред тийнейджърите социална мрежа.

От „Пирогов” обаче предупреждават, че децата често поглъщат магнитите и по този начин застрашават живота си.

Магнитните топчета вече са забранени за продажба във Великобритания.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *