Водещи новини - дясно Култура Общество

13 август – Международен ден на левичарите

На 13 август се отбелязва Международният ден на левичарите. През 1992 година от организацията Клуб на леворъките (Left-handers club) обяви 13 август за ден на хората, които работят с лявата ръка в знак на протест срещу „устроения за дясна ръка свят“ и предразсъдъците за левичарите.

Те са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща – например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Около 10% от населението на земята е левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано.

Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 от James McDeveitt University, Oklahoma, разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка.

Тъй като в повечето езици посоката на писане е от ляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише от дясно наляво.

В изкуството и науката левичари са Алберт Айнщайн, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Рубенс, Ван Гог, Ешер и Тулуз Лотрек, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *