Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Стойка Кръстева пред Про Нюз Добрич: След като си почина, ще решавам дали оставам на ринга, или ще бъда само треньор

Златната ни олимпийска медалистка Стойка Кръстева ще дойде в родния си град Добрич на 13 август – петък. Стойка таи в сърцето си много мили и топли чувства за Добрич, Спортното училище, където е учила, за треньорите и учителите. Сега на дневен ред за нея е почивката, след това ще решава дали да продължи спортната си кариера, или да бъде треньор. Надява се спортът бокс да остане в Олимпийската програма, защото е красив и зрелищен. За нея и съпруга й Борил е нормално, както при всички хора, намерили точната си половинка, да искат дечица.

„Много съм щастлива, когато виждам любовта и уважението на хората. Наистина, откакто се върнах от Олимпиадата, хората показват тези положителни емоции към мен. Радвам се за това, че съм допринесла те да се чувстват така в тези тежки времена – по-щастливи, по-обединени и горди. Това е начин те да бъдат зарадвани“, сподели Стойка Кръстева за Про Нюз Добрич.

Първата жена в бокса, донесла олимпийски медал за страната ни, ще бъде предложена за Почетен гражданин на Добрич. Това обявиха Радослав Йорданов, президент на първия клуб, за който Стойка се е състезавала - Боксов клуб „Добрич“, и ВМРО, по инициатива на общинския съветник Тихомир Маринов. 

Как Стойка приема заявените намерения да стане почетен гражданин на Добрич, Плевен и София? „Щастлива съм със сигурност, тъй като смятам, че хората са почувствали всичките усилия, които съм положила до сега, и това е техният начин да изразят гордостта си. Аз съм щастлива, че не само в родния ми град Добрич са ме оценили, но и в други градове - значи все пак сме постигнали целта си, хората да се чувстват добре“, казва боксьорката.

Тя си спомня с топли чувства за годините в Спортното училище в Добрич. „Това си ми е родният град, там са ме порастили, там са ме открили за бокса. Всички учители и треньорът ми Стефан Петков са ми дали много в живота, за да бъда първо този човек, който съм и след това спортистът, който съм. Защото преди всичко ние трябва да бъдем хора. Много мили чувства тая към всички в Добрич. Винаги в годините, връщайки се в града, колкото и за съжаление да е рядко, съм намирала време да отскоча до училището, до клуба, да се докосна отново до тези хора, които са ме отгледали като тяхно дете. Това ми е бил вторият дом“, спомня си Стойка.

Тя казва, че може би на моменти като дете е изпитвала трудности да съчетава училището и спорта. „Но, като се замисля сега, всичко е било доста лесно, защото аз и моите съученици сме имали много добри учители, които винаги са ни помагали и са ни насърчавали да вървим в правилната посока“.

От Спортното училище искат да поканят именитата си възпитаничка да открие новата учебна година на 1 септември. Стойка казва, че би дошла с удоволствие и за нея ще е чест да направи това, стига да има физическата възможност.

„Дали слагам край на състезателната си кариера? В момента не мога да взема това решение и да кажа със сигурност. Имам нужда от почивка – и физическа, и психическа. След това ще се съберем с ръководството на федерацията, с треньорите и ще говорим. Преди това, разбира се, ще го коментирам със семейството си, с приятели. И ще вземем, мисля, едно общо решение, което би било най-добро за българския спорт и за мен. Със сигурност обаче, след прекратяване на състезателната ми дейност ще продължа да се занимавам с треньорска“, посочи Стойка.

Чувства ли се достатъчно мотивирана и силна да продължи с бокса? Споделя, че се чувства доста изморена, защото този олимпийски цикъл се получи много дълъг с отлагането на Игрите. След приключването му усеща цялостната умора и нейният дневен ред сега е почивката.

Какво би искала да й се случи в личен план? „Това, което съм искала, съм го намерила. Имам късмета до мен да бъде най-любящият, добър и подкрепящ съпруг, на когото искам да изкажа моите благодарности. И като всички хора, които са си намерили подходящата половинка, нормално е да искаме дечица“, откровена е Стойка.

Какво е бъдещето на бокса в програмата на Олимпийските игри? В Токио се говореше, че този спорт ще бъде с орязани квоти през 2024 година в Париж. „Във времето съм се научила да гледам това, което е в момента и да не правя дългогодишни планове, защото всичко се променя много динамично. Надявам се Олимпиадата в Токио да е показала на хората, че боксът е един уникален и красив спорт. Трябва да се отстоява той да продължи да бъде част от Олимпийските игри и да не се случва това, което се чува. Това е зрелищен, красив и за мен интелигентен спорт. Официално няма нищо излязло, не знам откъде са тръгнали тези слухове. Надявам се да са само слухове“, каза боксьорката.

Стойка Кръстева ще бъде посрещната в Добрич на 13 август – петък, около 16-16.30 часа в Общината. Около 17.00 часа пред сградата на Общината ще се състои тържество. В момента от администрацията подготвят програмата за събитието.

Снимки: БОК, Костадин Андонов, Start-photo

c