Водещи новини - дясно Култура Общество

6 август – Ден на милосърдието и Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие

На 6 август 2021 година се навършват 76 години от атомните бомбардировки на японските градове Хирошима и Нагазаки. На този ден през 1945 година Хирошима e взривена първата в историята на човечеството атомна бомба. Градът e превърнат в руини, а стотици хиляди хора умират. В памет на трагично заГиналите 6 август е обявен за Ден на милосърдието и за Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие.

Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ срещу японските градове по време на Втората световна война.

В утрото на 6 август 1945 г., американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ (в превод от английски „Малчугана“). Три дни по-късно е хвърлена и втора атомна бомба – „Fat Man“ („Дебелака“), с която е разрушен град Нагасаки.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора – ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, както и стремежът да бъде преувеличен броя на жертвите от японска страна, в зависимост от политическите намерения.

Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството са сред цивилното население. Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

Световният ден на борбата за забрана на ядреното оръжие има за цел да обедини действия от страна на международната общност за спиране на ядрената надпревара и забрана и премахне тези ужасяващи оръжия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *