Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Горещо: Временно спират обработката на нивите, техниката причинява пожари

Със заповед спират почистването на земи, голяма част от инцидентите са предизвикани от стопанска техника.

Поне до средата на месец август остава екстремен рискът от пожари в някои части на страната. Служебният кабинет ще изиска областните управители по места да се координират и да създадат организация за бърза реакция при бедствия.

На извънредна среща, назначеното от държавния глава правителство реши временно да бъде спряно кампанийното почистване на земеделските земи.

Предстои да бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи (т.нар. стърнища). Това обяви премиерът Стефан Янев, който проведе спешна среща с част от министрите, след като бушуващите в отделни части от страната пожари взеха и жертви.

„Практиката сочи, че много често това почистване, което все още върви като кампанийно, е причина почистващата техника, при допир с камъни, да предизвиква искра и сухите треви да се запалват. Факт е, че повечето пожари сега са полски, предизвикани от сухи треви.” 

Министър-председателят призова още да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари.

„Използвам възможността да призова всички наши сънародници да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари. Там, където видим, да сигнализираме бързо и да се опитаме да сме в помощ на тяхното потушаване.”

Янев посочи, че се търсят начини и действия за оптимизиране работата на всички служители на МВР и представители на други ведомства, които участват в гасенето на пожари.

„По време на заседанието на Министерския съвет днес дискутирахме необходимостта от подготовката на нов закон за управление на кризи. В тази връзка предприехме определени решения. За съжаление, на този етап е само подготовка на работна група, която ще разсъждава”, каза премиерът.

Той обясни още, че е започнала подготовката на система за оповестяване, която обаче все още не е готова и има технически проблеми.

„Тя би могла да бъде в помощ както на организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, така и да помага на всички, които имат необходимост от помощ за оповестяване.”

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов обясни, че сателитните прогнози на „Коперник” показват, че почти цялата централна част на България, включваща и Югозападна България, остава под екстремен риск от пожари.

източник: NOVA

c