Водещи новини - дясно Общество

3 август – Ден на динята

Днес по света се отбелязва Денят на динята – вкусният летен плод, любим на всички. Динята, в зависимост от района в България, е наричана още карпуз, лубеница, любеница. Тя е род растение от семейство тиквови.

Прясната диня често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

Когато купувате диня, е добре да знаете някой малки хитринки, които ще ви помогнат да изберете перфектната, добре узряла диня. Посягайки към динята, гледайте тя да има блестяща кора, с ясно различими райета. Когато почукате върху нея и звукът е кух, значи е добре узряла. А ако леко я стиснете и чуете изпращяване, значи наистина е перфектната диня. Важно е повърхността й да не е наранена, а на някоя от страните може да има тъмнооранжево петно.

От диня може да направите и чудесни декорации – динено чудовище, фонтан, акула, кошница за плодове и др., стига да имате време да развихрите въображението си и търпение за изпълнението.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *