Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

На 2 август по стар стил се отбелязва Илинден (20 юли по нов). Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. От днес времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Затова днес трябва да внимаваме, ако сме край морето. Морските спасители повече държат на отбелязването на празника по стар стил, като предупреждават да се внимава.

Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия /защото името Илияна е произлязло от Юлия/.

c