Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„Двореца“ в Балчик ще е домакин на форум по българистика през 2022 г.

През следващата година ДКИ „КЦ „Двореца“ в Балчик ще е домакин на форум по българистика, в който да участват хора, които изучават български език в Полша, Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Литва, Латвия и Естония. Това съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова.

Идеята е тук да бъде представен българският език с нови образователни програми. Ще се работи съвместно с Института по българистика.

Идеята Жени Михайлова е обсъдила с посланика на България в Полша Маргарита Ганева, която е изразила готовност за съвместно сътрудничество в образователни дейности и програми за популяризиране на българския език в Република Полша, нови форуми за конферентен туризъм с тема “Българистика”. 

Институтът по българистика при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е създаден на 14 май 2015 г. с постановление № 118 на Министерски съвет на Република България. Целта му е да развива научноизследователска, консултантска и популяризаторска дейност в областта на българския език, литература, история, културознание и културно-историческо наследство.

За огромно съжаление от няколко десетилетия българистиката в чужбина е оставена сама на себе си и оцелява единствено по инерция и благодарение на самоотвержените усилия на българските лектори и на изградените в предишни десетилетия чужди учени и преподаватели. Поколенията обаче се сменят и рискът да загубим и малкото останало, е реален. Стига държавните институции да не се върнат към задълженията си. Очевидно е, че не може да се очаква голям брой студенти, преподаватели и учени да се посветят на българистиката. Напълно възможно е обаче да се открият и стимулират хора, които наистина се интересуват от българознание, да се осигурят стажове и квалификации, да се превежда българска литература, да има достъп до всякаква информация и източници. Самите преподаватели и учени изпитват нужда от професионално общуване и взаимопомощ, което подсказва необходимостта от обща платформа. Това са част от изводите, които бяха направени по време на Международната конференция „Българистиката извън България – академични поколения и диалози“, която се проведе на 20 май, организирана от Съвета за чуждестранна българистика към УС на БАН.   

c