Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Граждани недоволстват от ново изсичане на липи в Добрич - над 15 по ул. „Л. Каравелов“

Над 15 дървета са изсечени по ул. „Любен Каравелов“ в Добрич заради тротоар, мрежата завря

Над 15 дървета са отсечени през последните три по улица „Любен Каравелов“ в Добрич видя репортер на Про Нюз Добрич. Според живеещи в района видимо дърветата са били здрави.

Преди дни в пост във фейсбук кметът Йордан Йорданов съобщи, че след подробно обследване на вида, възрастта и състоянието на дърветата и предвид целостта на новоизградените тротоари, ще бъдат премахнати всички дървета, които значително повдигат настилката и нарушават целостта за комуникациите. Обяснението бе, че това  е необходимо с оглед на качествената подмяна на тротоарите. С уверението, че ще бъдат засадени нови дървесни видове с кълбовидни форми на короните, както и жив плет от широколистни храсти по периферията на тротоарите.

Унищожените десетилетни липи предизвикаха бурна реакция на гражданите в социалните мрежи.

Милена Дякова постави темата за обсъждане, като написа: „След унищожението на дървета по ул. "Кирил и Методий" и ул. "Стоян Михайловски" сега дойде ред на още една от сенчестите доскоро улици в града. Питам се защо? Кой "авторитет" в общината решава да бъдат отсичани поредица от дървета. Въобще да не ми излизат с номера, че пречели. И че са си измислили някакви точки от някаква наредба, за да ги отсекат. Тези дървета бяха на повече от половин век. Не бяха изсъхнали, нито проядени. Аз ги познавах, наблюдавах и им се радвах на сянката. Под прохладата им през летните месеци съм разхождала две кученца, а сега и трето. Душата ме заболя, като видях сечта. Тротоарите и центъра са потънали в треви и разруха, които не пречат явно на общината, но им е много важно да отсекат точно тези дървета. Не ми дреме, че засаждали дървета в парка. Аз не живея и не работя в парка. Масовата сеч на дървета в този квартал, изгони птици и катерички, които идваха от градския парк. Не мога да се успокоя. Бясна съм! Обезлесяват хубавия ми сенчест квартал“, написа тя.

„Красотата на нашия град се изразява в  отсичане на дърветата - по голяма простотия от това не може да се случи!“, заяви и Стоян Стоянов, който също публикува снимки на изсечените липи. „Дърветата платиха цената да не вземеш качествено решение. Нашата община подложи всичко на поголовна сеч. Лесно. И нямаше само липи“, “Аз повече няма да минавам по тази улица. Тя се обезмисли за мен, а и не искам да гледам касапницата на здрави дървета“, „Гадно е! Отвратително! Безотговорно! Има много добри примери, дори и в България (в Силистра, например). Когато има желание и грижа, намира се начин, решение! Много жалко!“, споделиха добричлии в социалната мрежа.

Има и диаметрално противоположни мнения. „Аз пък съм доволна, че махнаха липите по „Стоян Михайловски“. Беше ми писнало да мета мръсотията след тях в двора си, да търпя метачите на чай и да ми влизат клоните в прозорците“, написа Тодорка Филипова, а Атанас Атанасов заяви: „Който иска толкова дървета, да си ги сади вкъщи! Мястото на дърветата не е на тротоарите!“ Мнозина написаха, че досега по тротоара е било невъзможно да се преминава с детска количка и е трябвало майките да слизат на улицата, което създава опасност за тях.

Показани бяха и начини как в чужбина се решава въпросът с дърветата по тротоарите.

 „В чужбина явно са много прости, щото не противопоставят дърветата на детските колички и намират начин да си поддържат инфраструктурата и да запазват дърветата. Тези улици са осеяни с дупки, а тротоарите са ужасни. Но да се унищожават живи дървета не мога да приема. Ще махнем липите, че пречат и ще дишаме асфалт и бетон. Много полезно за майките с колички, нали“, написа още Милена Дякова.

Граждани припомниха, че преди две години 15 липи бяха изсечени и по ул. „Кирил и Методий“ и тогава кметът пое ангажимент 20 нови дървета да бъдат засадени в междублокови пространства.

Неотдавна Про Нюз Добрич попита Общината дали е изпълнено уверението, което сме получили през юни 2020 г., че през есента компенсаторно ще бъдат засадени 500 дръвчета, вместо липите, които бяха премахнати през 2019 година. В отговора, който получихме, няма потвърждение, че обещанието е изпълнено. Вместо това от администрацията отговарят, че „всяка година Община град Добрич, със собствени средства или с помощта на различни организации извършва засаждане на дървесна растителност“.

Във връзка с изсичането на дърветата по ул. „Любен Каравелов“ вчера Про Нюз Добрич от прави запитване до Общината. Попитахме:

Колко дървета са отрязани във връзка с подготовката на рехабилитацията на ул. „Любен Каравелов“ и тротоарите? От какъв вид са те? Разгледани ли са варианти за ремонт на тротоара със запазване на дърветата, както това се случва на други места у нас и в Европа? Разгледан ли е вариант за изкореняване и преместване на дърветата? Колко здрави дървета са унищожени за периода 2019-2021 г. в Добрич Колко нови дървета са засадени в градската среда? От какъв вид? Как ще се осигури сянка по тротоарите, които се ремонтират?

До края на работния ден вчера отговори не получихме.  

c