Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ген. Тошево обяви старт на Националния конкурс "Земя на пеещите колелета '21"

Трети Национален литературен конкурс „Земя на пеещите колелета“ 2021

Обявиха началото на третото издание на Националния литературен конкурс „Земя на пеещите колелета", посветен на големия писател и разказвач Йордан Йовков - певецът на Добруджа.

Конкурсът има за цел да продължи литературната традиция на Йовковия разказ,  в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления.

Конкурсът се организира от Община Генерал Тошево под патронажа на кмета на общината, с подкрепата на Съюза на българските писатели, Издателство „Захарий Стоянов“, Издателство „Български писател“, ЕТ „Добруджа експорт – Георги Балабанов“ и с медийната подкрепа на  в. „Словото днес“ и сп. „Везни“.

Конкурсът е явен и се провежда през година. Идеята на организаторите е финалът на конкурса да е през м. ноември – в рамките на традиционните чествания на Йордан Йовков.

В конкурса могат да участват автори, навършили 16 години. Не се допуска участие в конкурса на членове на журито за текущата година.

Изисквания към творбите

  • Формат  на разказа - до  четири стандартни страници А4, шрифт Times New Roman 12, междуредие 1.
  • Всеки автор може да участва  с един  разказ. Допуска се и съавторство.
  • В конкурса участват само произведения, които не са публикувани до момента на приключването на конкурса, включително и в електронен вариант.
  • Срок, форма и начин за предаване на творбите.                                          
  • Участниците представят творбите си в срок до 01 октомври 2021 година в електронен вариант или на хартиен носител на следните адреси:
    • на е-mail адрес: kultura@toshevo.org
    • на адрес:  Община Генерал Тошево, ул. „Васил Априлов“ № 5, за конкурса /в този случай важи датата на пощенското клеймо и ръкописи не се връщат/
    • Придружаваща информация на отделен файл /лист: три имена на автора, възраст, населено място, личен телефон и e-mail адрес.

Оценяване

  • Оценяването се осъществява от тричленно жури, включващо изявени литературни   творци, утвърдено със заповед на кмета на община Генерал Тошево за всеки обявен конкурс.
  • Разказите се предоставят на журито без личните данни на автора.

Наградният фонд се осигурява от Община Генерал Тошево. За изданието през 2021 г. той е 1 500 лв.

Организаторите съобщават, че церемонията по награждаването е планирана да се състои  в гр. Генерал Тошево през месец ноември. Пътните разходи на наградените участници за участие в церемонията по връчване на наградите се поемат от Община Генерал Тошево.

Според регламента на конкурса, отличените разкази се публикуват във в. „Словото днес“ и общинския вестник  „Добруджански глас“.

c