Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Воден спасител: Ние сме длъжни в дни като Илинден много да внимаваме

снимка: dreamstime.com

Илинден е, а според народното поверие на този ден морето се обръща и взема жертви. Затова летовниците трябва да са особено внимателни при къпане в морските вълни. Празникът е на 20 юли  по нов стил, а по стар – на 2 август. Водните спасители по-скоро приемат 2 август като ден, в който морето се променя, каза за Про Нюз Добрич дългогодишният спасител и инструктор по плуване Петър Андреев. Този сезон той е спасител в комплекс „Тракийски скали“ край Каварна.

„Да, може да се каже, че ние, спасителите се съобразяваме с народните вярвания, тъй като нашата работа касае човешкия живот. Длъжни сме в такива дни да внимаваме. Ние обръщаме голямо внимание и на 13 юли – Павльовден. Спомням си например, че преди 7-8 години в курорта Албена на 13 юли беше тихо и хубаво времето, но ние вдигнахме червен флаг. В този ден опазихме хората, но на следващия ден морето прибра жертва“, споделя Андреев.

Казва, че на 2 август – Илинден по старому, наистина има някакво обръщане на морето, вълнението е по-опасно, по-често се явява мъртво вълнение. Мъртвата вълна има специфични характеристики – образуват се дънни ями и обратни течения, т.н. реки в морето и става по-опасно.

По Южното Черноморие, казват, през последните дни има мъртво вълнение.

„При нас още не сме наблюдавали. Ако има мъртво вълнение, то е отразено с флагова сигнализация. Нашите водни спасители познават тези вълни, вземат мерки за предотвратяване на инциденти, а хората трябва да се съобразяват с наставленията и изискванията ни“, заявява спасителят.

От началото на сезона до момента в комплекса не е имало сериозни инциденти. Случвало се морето да завлече навътре човек с дюшек или пояс, но спасителите се справят лесно с такива ситуации.

„При високи температури, каквито наблюдаваме през последните дни, трябва да има по-често къпане. Не бива обаче летовниците да се впускат в дългометражно плуване, защото умората и тежкото време оказват влияние на организма. След обилно хранене сутрин или на обяд поне час и половина не бива да се влиза в морето. Всеки плаж си има специфични опасности, произлизащи от релефа на дъното, от околни скали, от брегова постановка. Затова нека плажуващите да спазват указанията на спасителите и да зачитат информационните табели“, съветва Петър Андреев.  

Той е бил дългогодишен служител на БЧК Добрич, сега е доброволец на Червения кръст. От 1972 година досега е работил без прекъсване всяко лято като воден спасител.

c