Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Президентът и премиерът поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрям

Президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев поздравиха българските мюсюлмани по повод празника Курбан Байрам, който настъпва днес.

Държавният глава пожелава на мюсюлманите в България здраве и дни, изпълнени с искрено разбирателство, удовлетворение и успехи, съобщават от прессекретариата на президента, цитиран от БТА. „Народът ни е показвал удивителната сила на своя дух, когато е поставял разбирателството между българите и обичта към България над кризите и различията, подчертава президентът. Доказаната мъдрост и нравствената сила на българския народ ще продължават да са енергия за националното единство, достойнство и просперитет“, отбелязва още в приветствието си към българските мюсюлмани държавният глава Румен Радев.

„Отправям най-искрени поздравления към всички мюсюлмани в България по случай свещения за тях Курбан байрам. Нека този празник на милосърдието и опрощението донесе на всички Вас и семействата Ви здраве и благоденствие. Вярвам, че изграденото взаимно уважение и разбирателство ще продължат да са основната движеща сила в отношенията помежду ни. От сърце пожелавам да има мир и хармония във всеки дом, а за всички нас да предстоят много светли и добри дни!“, заявява премиерът Стефан Янев.

Курбан Байрам е един от най-големите мюсюлмански празници. На този ден се принася в жертва агне или друго жертвено животно и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението, в израз на благодарност към Всевишния.

Курбан Байрам е празник на милосърдието, прошката и силата на вярата. Основната му цел е да сближи хората, изповядващи исляма. Отбелязва се 70 дни след Рамазан байрам и продължава 3 или 4 дни, като акцентът е през първия ден. Тогава мъжете се събират на празнична молитва – намаз, и се приготвя курбанът.

c