Водещи новини - дясно Добрич Общество

Вдигат цените на билетите и услугите в зооцентъра в Добрич

Предложение за вдигане на цените на билетите и услугите в Центъра за защита на природата и животните е внесено от кмета Йордан Йорданов в Общинския съвет и ще бъде разгледано на сесията на 27 юли. То се основава на Доклад от директора на ОП „Център за защита на природата и животните“ Християн Христов, който излага становище, че “цените на услугите, които понастоящем общинското предприятие предлага на гражданите са ниски към днешните социално-икономически условия”.

Последни промени на цените са направени през 2019 година. За интервала от две години разходите за издръжка на зооцентъра са се увеличили значително, поради много фактори: увеличаване на видовото разнообразие и брои на животните; облагородяване на зооцентъра и подобряване на условията за живот на животните и подобряване на парковата среда и инфраструктура.

„Считам, че с оглед развитието на финансово – икономическите отношения и нарастващият темп на годишната инфлация в страната, цените на услугите, които се предлагат от ЦЗПЖ не покриват разходите, които общината прави за предоставяне на услугите. Към настоящия момент е налице неадекватност на цените към икономическата обстановка и пазара на сходен вид услуги на територията на страната. С предложението за увеличение на цените на услугите, общината няма напълно да си покрива разходите, но ще намалим субсидирането на неговата дейност от страна на общината“, пише кметът в докладната записка.

Ето и предложенията:

Входни билети за индивидуални посещения за възрастни поскъпва от 2.00 на 3.50 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – от 1.00 на 2.00 лева.

Безплатен е входът за деца под 5 години /досега под 7 години/; лица с увреждания – срещу представяне на съответен документ; за доброволци в организирани доброволчески дни /ново/, на всички национални празници, на празника на град Добрич, на Деня на детето 1-ви юни.

Семейната карта за 1 календарна година поскъпва от 34.00 лева на 38.33 лева. За групови посещения /над 10 човека/, цената на билета за един посетител става 1.25 лв. от 0.90 лв.

Цената на беседа за група до 20 човека на български език от 10.00 лв. става 16.67 лв., а на английски език – от 15.00 лв. става 25.00 лв.

За ползване на пикник /рожден ден/ досега цената беше 24.00 лева. Промените са: за маса с 8 места – 13.33 лв. и за маса с 16 места – 26.67 лв.

Цената на едноседмично зеленото училище от 25.00 лв. се предлага да стане 29.17 лв.

Друго предложение във връзка с предоставяните услуги е премахване на услугата „ разходка с еко кола“, която струваше 3.00 лева, тъй като е изключително нерентабилна.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *