Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проект ще осигури заетост на млади жени и такива под запрещение в Добрич

Фондация „Свети Николай Чудотворец” от Добрич е една от 12-те организации в страната, които ще получат финансиране от конкурса „Феминизъм в действие” на Българския фонд на жените /БФЖ/. В публикувана информация за резултатите от конкурса става ясно, че добричката НПО е класирана на първо място, финансирането е размер на 10 000 лева.

Проектът е озаглавен „И ние можем повече”, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Фондация „Свети Николай Чудотворец” Мария Методиева. Тя обясни, че целта е да се осигури работа на млади жени и момичета от Защитеното жилище в Добрич, които в момента се трудят в социалното предприятие „Чудната градина”. Методиева сподели, че в края на ноември проектите на Фондацията ще приключат. „Така ще имаме възможност да им заплащаме, включително и на тези, които са под запрещение”, каза тя.

Председателят на НПО посочи, че почти цялото финансиране по проекта ще е за заплащане труда на момичетата. Ще има и обучения, които ще се проведат безвъзмездно от Фондацията. Мария Методиева обясни, че след като им приключат договорите по сегашните проекти те ще получават обезщетения от Дирекция „Бюро по труда”, но благодарение на проекта „И ние можем повече” -  и възнаграждения за почасов труд. Тези, които са под запрещение, ако работят ще получават награда под формата на пари.

Проектът на Фондация „Свети Николай Чудотворец” ще стартира през август и е с продължителност една година. През първите месеци ще се проведат обучения, свързани с правата на жените, най-вече по отношение на правата им на труд. След това ще започнат трудовите практики.

Между 12-те организации, които ще получат финансиране от конкурса „Феминизъм в действие”, ще бъде разпределена сумата от  116 222 лв., съобщават от БФЖ. Проектите ще бъдат изпълнявани в 16 населени места в страната – Стара Загора, Ловеч, София, Кюстендил, Велико Търново, Добрич, Видин, Враца, Смолян, Чепеларе, Златоград, Баните, Драгоман, Самоков, Лом, Брацигово, а друга част ще имат национален обхват. Те са избрани сред 50 проектни предложения, подадени от 49 НПО от 21 населени места.

Целта на конкурса е да подпомогне развитието на феминистко движение в страната чрез подкрепа на организации и групи, работещи за правата на жените. Конкурсът е част и от стратегическите дейности на БФЖ за адресиране на нуждите на различните групи жени и момичета, за постигане на равнопоставеност на половете и за общество, в което няма насилие, дискриминация и неравенства.

c