Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С военен ритуал в Тервел бе открит паметник на Апостола на свободата

В деня на 184-ата годишнина от рождението на Васил Иванов Кунчев в Тервел официално бе открит паметник на Апостола, съграден с подкрепата на дарители

Под звуците на националния химн и с илюминации в деня на рождението на Васил Левски в Тервел бе открит негов паметник. На церемонията  почетен караул на Военноморските сили  премина в тържествен марш за слава и чест на Апостола на свободата.

„Днес честваме 184 години от рождението на най-великия българин. Притихваме, свеждаме глави и се прекланяме, за да почетем величието на Апостола. И осъзнаваме, че преди да се гордеем с подвига му, трябва да сме достойни за него. Много послания ни завеща Апостолът на Свободата. Но чуваме ли ги? Следваме ли заветите му да бъдем открити, да бъдем честни, да работим за българското със самочувствие и увереност в утрешния ден? Забравяме ли думите му: „Да има в Българско братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност“?“, каза в тържественото си слово кметът на Тервел Симеон Симеонов.

„Защото за нас, българите, Левски е онази светиня, която надживява превратностите на времето, надживява идеологическите послания, политическите заблуди, боричкания за власт, пари и слава. Светиня, която се издига като икона, пред която народът ни се кълне и не позволява и прашинка да падне върху й“, добави още кметът и припомни думите на британската историчка и писателка Мерсия Макдемот, която възкликва „На българите не им трябва Бог, те си имат Левски“.

В словото си Симеон Симеонов припомни годините на учителстване на Васил Левски в Северна Добруджа и десетилетната мечта на тервелчани в града да има паметник на най-великия българин. Днес той е факт, дело на скулптора Борис Борисов и благодарение на дарителството на стотици признателни наши съвременници.

„Издига се тук, в центъра на Тервел, където играят децата ни, където си дават среща техните родители, където се разхождат жителите и гостите на Тервел. Сред всички нас, които трябва да се грижим споменът за него да не угасва, защото героите на България не трябва да бъдат забравяни, нито делата им, нито заветите им. С този паметник ние правим своя малък жест на преклонение пред Апостола на свободата и се надявам, че тервелчани няма да го оставим без свежо цвете, че ще почитаме святата икона на свободата на България, не само в дните на неговото рождение или смърт, а ежедневно, ежечасно, ежеминутно“, каза Симеон Симеонов.

„Левски е българска светиня – символ на чистотата на духа и саможертвата за свобода, на демократични идеали и справедливост. Левски е символ на безсмъртието и днес повече от всякога трябва да си припомняме и повтаряме неговите завети – „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш“ или „Целта на Българското братство е всекиго, без да гледаме вяра и народност; ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв с нас заедно за живот и свобода човешка“, каза в тържественото си слово областният управител Васил Карапанчев. Той изрази своята благодарност към всички, обединили усилия и реализирали на тази родолюбива инициатива. „С делото си – обединени в името на каузата, да бъде сътворен и издигнат паметник на Васил Иванов Кунчев. Община, родолюбиви жители на Тервел, земеделски стопани и местни фирми, Вие претворявате на дело друг от заветите на Дякона „От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“, каза още той.

Бюст-паметникът на революционера е изваян от скулптора Борис Борисов. Проектът за изграждане на мемориалния знак е дарение на добричките архитекти Емилия Добрева и Светлина Кастелова и на строителния инженер Пенко Русев. Сред дарителите в кампанията, която събира средства за паметника няколко години, са и абитуриентите от 12-и "а" клас в СУ "Йордан Йовков", децата от фолклорната танцова студия "Калинка Вълчева", свещеник Вълчо Вълчев, ходжа Мехмед Сали, църковният хор при храма "Свети Георги" в Тервел, учебни заведения и други институции, много граждани. Общината е подкрепила патриотичната кауза със средства за изграждане на гранитния постамент на паметника.

Лентата на монумента беше прерязаха кметът на Тервел Симеон Симонов и областният управител Васил Карапанчев.

c