Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Излезе от печат вестник със стари статии за Стефан Караджа, преписани от ученици от ЕГ в Добрич

На 31 юли се организира „Караул на паметта“ в почит към революционера

Готов е печатният вариант на вестника за Стефан Караджа – една идея, реализирана от ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич преподавателката в гимназията Надежда Иванова.  

„Преди година, за годишнината от рождението на Стефан Караджа, открихме копие на един юбилеен лист, издаден 1935 година. В него има около 15 статии от видни учени от онова време, посветени на революционера. Има и стихотворение на Дора Габе, писано по повод смъртта на Караджата. Решихме децата да преписват тези статии, те бяха много ентусиазирани и направихме електронен вариант. Преписваха ги дори със стария правопис. Решихме, че е хубаво това вестниче да го има и на хартия. Две ученички от 11 клас - Гергана Василева и Траяна Димитрова, му станаха редактори, те събраха и подредиха всички преписани статии и ги предадоха за предпечат. Девора Николова пък нарисува портрета на Стефан Караджа, тъй като решихме да не го копираме от оригиналния лист“, разказа Иванова.

Вестникът вече е факт, тиражът му е 500 бройки. За отпечатването е помогнал Йордан Йорданов – депутат от Добрич в 44-ото Народно събрание.

Учениците от Езиковата гимназия са амбицирани да продължат инициативата „Караул на паметта“. Тя започна в Добрич с памет за Васил Левски, продължи на 24 май с почит към Светите братя Кирил и Методий.

На 31 юли се навършват 153 години от смъртта на Стефан Караджа. „Идеята е на тази дата да положим цветя на паметника на революционера. Ще има шатра, от 9.00 до 11.00 часа децата ще бъдат там и ще раздаваме вестничето. Ще покажем и родословно дърво на Стефан Караджа. Измислили сме и други прояви. Радвам се, че децата откликнаха, въпреки летния период“, каза преподавателката.

Бройки от току-що отпечатания вестник ще бъдат дарени на училищните библиотеки в града.

c