Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Обявиха най-вероятната причина за падането на МиГ-29 в морето край Шабла

Приключи проверката по фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба „Военна полиция“, съобщават от Министерството на отбраната. Припомняме, че при авиоинцидента на 9 юни военният самолет падна в Черно море край Шабла и загина пилотът Валентин Терзиев.

Комисията за разследване е оформила три основни версии относно причините за възникване на събитието. Според първата става дума за отказ на авиационна техника в полет, а според втората – разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата. Според тритата работна версия е станала среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа. Посочва се, че всички факти дават основание комисията да отхвърли първата и втората версия като малко вероятни.

Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3- 4 седмици предстои да бъде снет и записът от т. нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

c